Sjouwen deur Beemer gebouwen

BEDUM

Bedum neemt binnenkort afscheid als zelfstandige gemeente en organiseert een lichtweek met als thema ‘vrouger’. Dit combinerend was aanleiding voor de 34-jarige Loopgroep Bedum om op vrijdag 14 september een nieuw evenement te organiseren: een Sightseeing Run.

Vrijdagavond 14 september is Bedum voor wandelaar en recreatieve hardlopers ‘the place to be’. Het nieuwe evenement laat de deelnemers Bedum op een bijzondere en ludieke manier ontdekken. Het evenement is een van de festivalactiviteiten in het kader van de Lichtweek Bedum.

De start is tijdens het schemerlicht waardoor het hele parcours en de deelnemende gebouwen feestelijk worden belicht. Deze ‘belevenisloop’ is een avontuur en geen wedstrijd met tijdsregistratie. Er is een route voor de hardloper, maar ook wandelaars komen aan hun trekken. De wandelaars ‘sjouwen’ zo’n 4,5 kilometer, terwijl de hardlopers ‘draven’ over een route van 7,5 kilometer. De deelnemers gaan hierbij zelfs dwars door diverse (historische) gebouwen, bedrijven, scholen en locatie.

Natuurlijk gaat ook deze Sightseeing Run niet over de bekende wegen. Aan de voorkant naar binnen betekent niet altijd aan de achterkant naar buiten, want soms moeten trappen naar boven of beneden worden genomen. Tijdens de loop ervaart je een mix van humor en geschiedenis en dit wordt een mooie ervaring op onbekende plekken.

Geheimzinnig

De organisatie doet nog wat geheimzinnig over de route. U blijft en wordt verrast op de avond zelf. Behalve de vier locaties: de brandweerkazerne, het gemeentehuis, Winkelcentrum Veeno en de Walfriduskerk geeft de organisatie niet meer deelnemende locaties prijs.

De meest bekende Bedumer locaties zullen zeker onderdeel zijn van deze recreatieve verkenningsloop. Er zijn totaal twintig unieke en bijzondere locaties. Maranathakerk meldde zelf al dat het een van de deelnemers is en daarmee komt het aantal bekende locaties op vijf.

Dit is je kans om door het (nu nog officiële) gemeentehuis van Bedum te kunnen lopen of rennen. De start en finish zijn in de Grotestraat. De eerste wandelaars zullen om 19.15 uur vertrekken. Na vijf minuten vertrekt de volgende groep van 50 wandelaars. In totaal is er ruimte voor 250 wandelaars.

Na de warming- up om 20.00 uur gaan de eerste hardlopers om 20.30 uur van start in groepjes van 50, elke groepje vijf minuten na elkaar. De organisatie heeft tien startmomenten ingepland en totaal dus ruimte voor 500 hardlopers. De minimum leeftijd voor deelname is 12 jaar. Deelnamekosten zijn laag: voor de wandelaars 5 euro en de hardlopers 7,5 euro.

Alle deelkrijgen na afloop een herinnering van bet loopevenement. Voor inschrijven en meer informatie ga naar: www.sjouwen.nl