Groningstalige verhalenbundel Nico Torringa

APPINGEDAM

Gisteravond werd in het Hof van Daam in Appingedam is gisteravond het boek ‘Tied veur dieverdoatsie’ van Nico Torrenga uit Appingedam gepresenteerd. Het is voor Torrenga zijn debuut als boekenschrijver.

Torrenga, die in het dagelijks leven kapper is, schrijft vaak in het weekend en avonduren. „Mijn inspiratie komt vooral uit mijn eigen omgeving. Soms droom ik een verhaal en noteer dat zodra ik wakker word. Ik speel toneel bij de Damster Komedie en elk jaar was het weer een strijd om een geschikt toneelstuk te vinden die we dat jaar zouden gaan spelen. Vier jaar geleden dacht ik: laat ik zelf eens proberen om een toneelstuk te schrijven. Het schrijven van toneelstukken wordt meer gedaan binnen mijn familie. Het punt was dat ik nog nooit Groningstalig had geschreven. Ik was wel Gronings opgevoed, maar het schrijven dat was wel even wat anders. Inmiddels heb ik 13 stukken geschreven en spelen het komend seizoen 12 toneelverenigingen in onze provincie mijn Grunneger kluchten.”

Torrenga had de smaak van de Grunneger toal te pakken en begon korte kluchtige verhalen te schrijven. „De vaste personen in mijn verhalen zijn Wubbe en Janna Tillema. Het is een echtpaar dat geregeld gekibbel heeft, maar ook niet zonder elkaar kan. Iedereen kent wel zulke mensen. Het zijn allemaal fictieve mensen, maar er zitten fragmenten in uit mijn leven of uit verhalen van andere mensen die mij eens verteld zijn en waarvan de mensen het leuk vonden dat ik het ging gebruiken voor een verhaal. Vooral de gebruikte uitdrukkingen die het Gronings zo speciaal maken zitten er in verwerkt. Ik begon ook serieuze verhalen en gedichten te schrijven. Deze zijn onder andere te lezen in Toal & Taiken en op internetsites Kreuze en Dideldom. De verhalen hebben vaak een dubbele betekenis. Het gedicht ‘kinderkopkes’ gaat als je het in eerste instantie leest over straatstenen. In werkelijkheid speelt het verhaal zich af in mijn geboortedorp Wehe-den Hoorn. Mijn vriendjes en ik hadden daar een hut en zagen een uitvaartstoet langskomen. We verstopten ons en (kinderkopjes) lagen naast elkaar tussen de struiken. We zagen het lief en leed van de mensen die langs ons liepen.”

“Het zijn veelal kluchtige verhalen en regelmatig zette ik ook wel eens wat verhalen op facebookpagina Grunnen toal en cultuur. De reacties waren heel positief en dat heeft mij aan het denken gezet. Het is misschien ook wel leuk om de verhalen uit te geven in de vorm van een boek. Ik ben aan de praat gekomen met uitgeverij Bornmeer/Noordbroek. Zij hebben mijn verhalen gelezen en vonden het een goed idee. Ik ben er best trots op dat het er een boek is uitgekomen. Het heeft de titel Tied veur dieverdoatsie gekregen. Kortom: tijd voor ontspanning en plezier. De schrijfstijl is modern en toegankelijk Gronings. Het Gronings heeft veel varianten. Ik heb ervoor gekozen om het zo te schrijven dat iedereen het kan lezen. Oude uitdrukkingen die bijna nooit meer gebruikt worden, zal je in mijn boek ook bijna niet tegenkomen. Er zijn maar weinig mensen meer die het snappen en ik wil ook dat het voor jongere mensen te begrijpen is. Ik ben erg tevreden met het eindresultaat.”

Het eerste exemplaar overhandigde Torringa aan zijn zoon. „Ik wil door hem het boek te overhandigen de Groningse taal symbolisch doorgeven aan de jeugd!”

Meer informatie is te vinden op de website www.nicotorrenga.nl en op zijn facebookpagina Nico Torrenga (toneel/auteur). Het boek is online verkrijgbaar en ligt tevens vanaf woensdag in de winkel voor slechts 15 euro.


Auteur

Mark Giesolf