Voorstelling Aardgasten verdient meer publiek

ROODESCHOOL

In het dorpshuis van Roodeschool was vrijdag en zaterdag een geweldige voorstelling te zien. Theatergroep Hollands Glorie speelde in Aardgasten een uit de hand lopend bruiloftsfeest als rauwe metafoor voor het verhaal van de gaswinning.

Alleen, op één van beide avonden kwamen slechts 5 bezoekers af. De voorstelling, nog tot 3 november te zien op diverse locaties in de provincie, verdient meer publiek.

In het stuk wordt geput uit de geschiedenis van de gaswinning. Wat begon als een feestje eindigt ineens een stuk minder gezellig. Want wat als je gasten niet meer willen vertrekken of wat als niemand meer kàn vertrekken? In de nieuwe voorstelling Aardgasten verbindt theatergroep Hollands Glorie de geschiedenis van de Groningse gaswinning met een surreëel huwelijksfeestje.

Een voorstelling over machtsverhoudingen, vertrouwen, twijfels, verschillende belangen en de vraag: hoe nu verder? De vondst van de Groninger gasbel in de jaren zestig leidde tot euforie. Het gas moest zo snel mogelijk de grond uit, heel Nederland werd enthousiast aangesloten op het aardgas en het geld stroomde binnen. Nu kennen we de keerzijde van deze gebeurtenis: aardbevingen en bodemdalingen. De gaswinning is niet voor iedereen een feestje geweest. Had men dat destijds al kunnen voorzien? En hoe werkt die wetenschap door bij mensen die vandaag de dag beslissingen moeten nemen?

Met de voorstelling Aardgasten brengt Theatergroep Hollands Glorie dit hoofdstuk uit de Canon van Nederland op een theatrale en humoristische manier tot leven. Met de voorstelling reist ook de expositie ‘De ontdekking van de Groninger gasbel’ mee. De expositie is samengesteld door de Verhalen van Groningen en vertelt over de gaswinning in de jaren zestig. Via verhalen van boeren, lokale en nationale overheden, burgers en wetenschappers krijgt de bezoeker op een laagdrempelige manier te zien hoe mensen de gaswinning destijds beleefden. De expositie kan zowel vooraf als na afloop van de voorstelling worden bekeken.

Speciaal voor deze voorstelling ontwikkelde het Eerste Grunneger Baaiermer Mannenkoor nieuwe liederen en oefende zij oude nummers waarin ze hun liefde en verbondenheid met het aardbevingsgebied, het noordoosten van de provincie Groningen, bezingen. Het 25-koppige mannenkoor zal live optreden tijdens enkele voorstellingen (zie website). Voor de volledige speellijst, de kaartverkoop en de dagen waarop het Eerste Grunneger Baaiermer Mannenkoor zingt, kn men terecht op http://www.tghg.nl.