Verbouwde Eemshotel klaar voor de toekomst

DELFZIJL

Het Eemshotel in Delfzijl is de afgelopen tijd verbouwd. Met het grote terras is het hotel toegankelijkergeworden voor een breder publiek.

Er gebeurt veel aan de kust van Delfzijl. De dijk wordt verzwaard, het nieuwe Muzeeaquarium is af en het strand wordt verbreed. Ook het Eemshotel zit niet stil. „De verbouwing ging leven toen in 2015 het Waterschap Noorderzijlvest bij mij langs kwam met de mededeling dat de dijk twee meter opgehoogd zou worden,” vertelt eigenaar Bert Boer. „In eerste instantie was ik daar niet zo blij, want hoe gaat de entree van het Eemshotel eruit zien. Je weet dat er geen ontkomen aan is en dat het belangrijk is dat iedereen in de toekomst droge voeten houdt. Toen zijn we met elkaar in gesprek gegaan over het hoe en wat. Het Waterschap Noorderzijlvest garandeerde mij dat alles er net zo weer uit kwam te zien als voor dedijkverzwaring. Kortom: alles in de oude staat. Toen ging ik nadenken. Wil ik dat wel? Ik kijk ook naar de toekomst. Het Eemshotel is gebouwd in 1965 en het stond bij mij al langere tijd in de planning om de corridor weg te halen. Ook had ik een klein terras en wat zou het mooi zijn als dat groter werd. Nu bestaat de kans om deze dromen te verwezenlijken. Nu alles stil ligt, moet je de kans pakken. Zo’n kans krijg je niet weer.”

„De corridor wierp voor veel mensen een drempel op. Vooral omdat je na deze gang te hebben doorlopen ook een trap op moest. Vooral jongere mensen die graag een kopje koffie wilden drinken of even kwamen lunchen vroegen zich af of dit wel kon. Deze vraag kregen we vaak aan de balie. Die drempel is nu weg. De corridor is verdwenen. Vanaf de dijkopgang is het een open doorgang naar de ingang van het Eemshotel. Het is meteen zichtbaar dat het meer is dan een hotel. Het is ook een restaurant waar je goed kunt eten. Het Waterschap Noorderzijlvest wilde wel meedelen in de kosten. De plannen lagen in 2015 al op tafel, maar pas in dit voorjaar is er daadwerkelijk begonnen met de aanpak van de dijkverzwaring. Met als gevolg dat alles duurder is geworden, maar dat was geen probleem. Het is nogal een investering. Je spreekt dan niet meer over een paar ton, maar gaat alles bij elkaar naar een miljoen toe.”

„Het resultaat mag er dan ook zijn. In het restaurant is een glazen schuifpui gekomen, waardoor het geheel groter en lichter lijkt. Het nodigt uit om langs te komen. Ook het aantal zitplekken is fors toegenomen. Op het terras is plaats voor 104 mensen. In het restaurant kunnen in totaal 120 mensen zitten. Dus het is nogal een uitbreiding. Op het terras staat nu heerlijk zitmeubilair waardoor het er goed vertoeven is. Ook is er een barbecuegrill, waardoor er buiten gekookt kan worden. De kaart gaan we ook wat aanpassen. Er komen leuke nieuwe gerechtjes op. Voor iedereen is er dus echt wat wils en we gaan nog meer met de tijd mee. Op het terras is mooi te zien dat de werkzaamheden rondom de dijk volop in gang zijn. Vanaf hier heb je er een mooi uitzicht op. Het terras is met dit mooie weer geopend.”

Mark Giesolf