Orgelconcert rond bankroet kerk Kantens

KANTENS

De vierde manifestatie in de serie ‘Orgelzomer in Eemsmond’ is zaterdag 14 juli om 13.30 uur gewijd aan het bankroet van de kerk van Kantens.

De kerk raakte bankroet door investeringen door de ‘collator’ (een soort beschermheer) van de kerk, de heer Wijgchel. die besloot vanwege de tocht een nieuwe pastorie te laten bouwen. Kennelijk verkeek hij zich op de kosten en de kerk raakte failliet door de bouw. De banken en het orgel werden uit de kerk gehaald en op het kerkhof uitgestald en het kerkgebouw werd bij executie verkocht aan de heer Feith te Groningen.

De kerkelijke gemeente had nu geen kerk meer ter beschikking en de dominee nam contact op met koning Willem I en die maakte het failliet ongedaan. Het kerkgebouw werd in ere hersteld en de banken werden teruggeplaatst.

De organiste Leni Otte zal muziek spelen die past bij dit orgel met een bijzondere 17e eeuwse klank: muziek van Sweelinck, Scheidt, Böhm en anderen, die gecomponeerd werd rond de bouwtijd van het orgel. Zij zal vervolgens het orgel demonstreren aan belangstellenden. Daarna zal de heer Smit, de huidige bewoner van de ‘nieuwe’ pastorie een rondleiding verzorgen door het prachtige huis dat gereed kwam in 1807. De middag wordt besloten bij de voormalige borg Ewsum in Middelstum.