Ede Staal op Groninger kerkorgels

ZUURDIJK

In de kerk van Zuurdijk wordt zaterdag 26 mei tijdens een besloten bijeenkomst het eerste exemplaar van de CD t Wordt altied wel weer licht overhandigd aan Peter Breukink, directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Het gaat om muziek van Ede staal die is gespeeld op Groninger kerkorgel. De familie van Staal is tevreden over het resultaat: ‘Deze Cd heeft ons aangenaam verrast en...ontroerd. Ede was geen kerkganger maar hij had dit vast en zeker prachtig gevonden.’

Op de cd, met 6 pagina’s met liedteksten, zijn de volgende liedjes te horen: Mien Hogelaand, Mien toentje, t Twijde perron, De hoaven van Delfziel, Zastoe altied bie mie blieven, t Het nog noeit zo donker west, Doar bluit mien eerappellaand, As vaaier woorden, t Zel weer veujoar worden, Termunterziel, Aans as aans.

Ze zijn gespeeld op de otgels van kerken in Nieuwolda (Wenthin 1787), Farmsum (N.A.Lohman 1829), Slochteren (Van Oeckelen 1895), Middelstum (van Oeckelen 1863), Bedum (Valckx/van Kouteren 1941), Uithuizen (Schnitger 1700), Huizinge (van Dam 1825), Zuurdijk (Rohlfing 1923) en Uithuizermeeden (Hinsz 1785).

De volledige netto opbrengst komt ten goede aan de SOGK. Op deze CD staan korte improvisaties van Pieter Siebesma op liedjes van Ede Staal. Waarom deze CD met liedjes van Ede Staal op kerkorgel? „Ede Staal en zijn liedjes boeien mij. Ede Staal hoort bij Groningen. Hij woonde in mijn jeugd in Leens, ik in Kruisweg bij Kloosterburen. Over De weg van Lains noar Klooster (frase uit liedje Mien Hogelaand) schreef ik eind 2016 onder deze titel een boekje. Ik vroeg me af wat er over zou blijven van de liedjes op kerkorgel zonder tekst. Ik was verrast. Improviserend raakte ik geboeid door de muzikale lijnen en kleuren achter de woorden. Al spelend ontdekte ik een diepere laag achter de liedjes van Ede Staal. Zijn liedjes zijn vaak ballade-achtig met terugkerende patronen, eenvoudige thema’s. Net als het Groningerland zelf met de terugkerende lijnen en zich herhalende vormen en kleuren. Kortom: een boeiende ontdekkingstocht.”

Voor informatie over het bestellen: www.edestaal.weebly.com.