Tocht om de Noord in teken De Ploeg

Delfzijl

Vergezichten van De Ploeg. Dat is het thema van TodN 2018, het tweedaagse wandelfestival op 29 en 30 september.

Wat waren de vergezichten in Groningen honderd jaar geleden en hoe legden kunstenaars dat vast? Tocht om de Noord staat volgend jaar helemaal in het teken van de beroemde kunstenaarskring De Ploeg. Op kruisingen wordt de route en het landschap verbeeld door De Ploeg. De wandelaars zien het landschap door de ogen van De Ploeg honderd jaar geleden. Deelnemers ontdekken op die manier hoe het landschap is veranderd. Reproducties van De Ploeg worden teruggeplaatst op dezelfde locatie in het landschap waar ooit werd geschilderd. Hierin wordt onder meer nauw samengewerkt met de Stichting 100 jaar De Ploeg, het Groninger Museum, Academie Minerva (Hanzehogeschool), Stichting Johan Dijkstra en andere belangenbehartigers rondom De Ploegleden.

Het Wandelfestival Tocht om de Noord wordt in 2018 dus een soort ‘Kunstexpeditie.’De populariteit van Tocht om de Noord is zeer groot. Binnen een half uur na de start van de inschrijving is het evenement volgeboekt en zijn alle 5.000 plaatsen vergeven. De inschrijving start ook dit jaar op 1 maart, maar nu voor het eerst om 18.00 uur.

Om opstoppingen te voorkomen wordt dit jaar het aantal afstanden teruggebracht van drie naar twee, te weten 40 en 20 kilometer. Op de zaterdag wordt er 40 kilometer en iets meer dan 20 kilometer gewandeld en op de zondag 40 kilometer en iets minder dan 20 kilometer. Voor TodN deelnemers, die graag kortere afstanden willen lopen (minder dan 20 km) en niet in een grote massa, komt er een alternatief: het Pronkjewailpad. Een pad, dat tegelijkertijd een evenement is, volgens het concept van Tocht om de Noord

Dit jaar is Winsum de start- en finishplaats van Tocht om de Noord. Heel bijzonder in dit geval is, dat Winsum een eigen wijk heeft, genaamd De Ploeg, met daarin straatnamen vernoemd naar de kunstenaars, zoals: de Johan Dijkstrasingel, de Jan Altinkweg, de George Martenslaan, de Hendrik Werkmankade, de Ploeg, de Alida Potstraat, de Ekke Kleimahof. Een uitgelezen kans om de schilders van De Ploeg nog eens extra onder de aandacht te brengen!!

De route gaat uiteraard volgens een van de eerste regels van het Gronings volkslied: Van Drenthe tot aan 't Wad. De Tocht om de Noord wordt op 16 februari officieel geopend en dan wordt ook de route voor het eerst bekend gemaakt.

Langs de route werken 150 (toeristische, culturele en recreatieve) ondernemers samen. Zij zetten hun deur open van donderdag tot en met zondag en ontvangen de wandelaars in hun boerderij, kaasmakerij, bakkerij, winkel, kanobedrijf, maïsdoolhof, museum, zeehondencentrum, palingrokerij of fruitboomgaard.


Auteur

Redacteur