Boekkunstenaars in Schathoes Menkemaborg

Uithuizen

 Grensland is een samenwerkingsproject tussen Belgische en Nederlandse boekbinders, dat van 13 tot en met 28 augustus in het Schathoes van Menkemaborg in Uithuizen te zien is.

Het gaat om ruim 120 deelnemers die vaak niet alleen een bijzonder bandontwerp rond een thema gemaakt hebben, maar de boeken ook van een bijzondere inhoud voorzien hebben. D Stichting Handboekbinden en Boekbindcollectief 14×14 hebben de handen ineen geslagen voor een uniek boekbindproject. In clusters van minimaal 5 en maximaal 10 deelnemers, met een evenredige vertegenwoordiging uit beide landen, maakte ieder een eigen boek. Ieder cluster ging uit van een woord rond het thema ‘Grensland’. De woorden waaruit gekozen kon worden: grenzeloos, muur, taal, lijn, landschap, verandering, smokkelen. Verder koos ieder cluster een formaat uit. Er kon gekozen worden uit drie formaten: Een cluster is minimaal tweemaal bij elkaar geweest. maar meer mag natuurlijk. Materialen en technieken waren verder geheel vrij net als de keuze voor een eventuele inhoud. Dat alles leverde een unieke verzameling boekkunst op die, na Antwerpen en Brugge, nu ook te bezichtigen is in Nederland. De toegang is gratis. De tentoonstelling in Uithuizen wordt uitgevoerd in samenwerking met het BoekKunstNetwerk Noord-Nederland en Boekbindatelier Wim Gremmen uit Stedum.  

Auteur

Bram Noordhuis