Koetsentocht Slochteren kleurrijke reis door de tijd

SLOCHTEREN

De Fraeylema koetsen transporteren dit jaar bijzondere passagiers tijdens de koetsentocht op 3 september.

Wat te denken van Keizerin Sisi en keizer Franz Joseph in staatsiekleding met vier kamerheren? Albert Kool van de Stichting Oud-Oranje legt het publiek op zeer charmante manier uit wie de figuranten vertegenwoordigen en wat de geschiedenis van dit keizerrijk is. En altijd al willen weten wat het verschil is tussen de authentieke Groningse, Friese en Drentse klederdrachten? Ook deze bijzondere streekdrachten doen dit jaar mee. De romantiek van het reizen met paard en koets wordt voelbaar in alle facetten. Wie geen paard en wagen bezat, ging op de fiets. Ook daar zitten fraaie historische exemplaren bij; de deelnemers zijn gekleed in kostuums van toen. Op 3 september zijn ze van dichtbij te bewonderen bij het vertrek om 10.30 uur van manege De Woldstreek in Schildwolde, onderweg bij de rustpauzes en rond 16.00 uur bij de Fraeylemaborg in Slochteren. Een groot publiek kan kennismaken met zo’n 30 historische rijtuigen, getrokken door paarden of pony’s, in perfecte staat van onderhoud en uitgerust met traditionele tuigen. Koetsiers en passagiers zijn in stijl gekleed en de paarden glanzend gepoetst. De rit wordt gejureerd door de Nederlandse Vereniging van Traditioneel Gerij. Een voorbeelden van een van de deelnemers: Gert van Groningen uit Nieuw-Vennep komt met 2 postkoetsen. met 4 zwarte paarden, met een witte bles en witte benen, die alle gelijk zijn qua bouw en hoogte. Het is een zeldzame combinatie.

Auteur

admin