Slachtofferhulp zoekt vrijwilligers

DELFZIJL

 Slachtofferhulp Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers. De vestiging Delfzijl telt zes medewerkers en heeft behoefte aan extra mensen.

Iedereen die slachtoffer is geworden van een misdrijf kan een beroep doen op slachtofferhulp. Deze hulp wordt geboden door Slachtofferhulp Nederland. Volgens Coby Kootstra, teamleider Algemene dienstverlening van Slachtofferhulp Nederland van de locaties Delfzijl en Veendam, is het mooi werk. “Je kan echt wat voor iemand betekenen. Dat trekt onze medewerkers ook het meeste aan. Het meeste werk wordt gedaan door vrijwilligers en de vrijwilligers zijn een afspiegeling van de maatschappij. De groep bestaat uit mensen van alle leeftijden en die hebben allemaal een verschillende achtergrond. Wel moet je minimaal 21 jaar zijn. Het is namelijk intensief werk en daar moet je wel tegen kunnen. Het is dan ook goed als je beschikt over levenservaring en weet te relativeren. Daarom geven we onze mensen ook training en begeleiding. Als vrijwilligers zich aanmelden krijgen ze eerst een zesdaagse cursus waar je van alles leert over bijvoorbeeld gesprekstechnieken. Vergeet niet dat slachtoffers hele heftige dingen meegemaakt kunnen hebben. Ik noem het zijn van slachtoffer van een verkeersongeval, een zedenmisdrijf of mishandeling. Dat geeft een behoorlijke impact op het leven van mensen en daarvoor biedt Slachtofferhulp Nederland hen ondersteuning.” Slachtofferhulp Nederland werkt goed samen met andere instanties. “Als er aangifte wordt gedaan wordt door de politie meteen contact met ons opgenomen,” vertelt Kootstra. “We nemen dan vervolgens contact op met het slachtoffer. Het is dan afhankelijk van de zorgvraag van het slachtoffer wat we gaan doen. Soms is één telefoontje genoeg, maar soms ook niet. We helpen mensen ook bij het voorbereiden op een rechtszaak en bereiden, als ze daar prijs op stellen, het spreekrecht van het slachtoffer voor. Ook bieden we hulp bij het invullen van formulieren. Toch zijn we alleen ondersteuners; we zijn geen hulpverleners. We gaan uit van de kracht van het slachtoffer. Als het nodig is verwijzen we door naar andere organisaties zoals een advocaat of een psycholoog. Het is zaak om vroegtijdig te signaleren of een persoon meer hulp nodig heeft dan wat wij kunnen bieden. Ook daar trainen en begeleiden we onze vrijwilligers in. We zijn een hele hechte groep en dat is ook nodig. Slachtoffers hebben te maken met verschillende gevoelens als verdriet, boosheid en frustratie. Het is dan ook heel afwisselend werk. Geen dag is hetzelfde.”   Meer informatie is te vinden op de website van Slachtofferhulp Nederland: www.slachtofferhulp.nl.

Auteur

admin