Lezing Margriet Brandsma in Winsum

Winsum - In de Hoogte in Winsum wordt vrijdag 29 maart om 20. 00 uur een lezing gehouden door Margriet Brandsma.

„Al vanaf mijn jeugd ben ik bezig met woord, beeld en geluid en daarom wist ik al op jonge leeftijd dat ik journalist wilde worden. Ik begon bij het Noordhollands Dagblad, was daarna radioverslaggever voor diverse omroepen en van 1994 tot medio 2014 verslaggever en correspondent voor het NOS- Journaal.

De journalistiek bracht me over de hele wereld. Van het Binnenhof naar de oorlog in Kosovo, de aidsepidemie in Afrika, de eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika, de vredesmissie in het grensgebied tussen Ethiopië en Eritrea, de 60-jarige herdenking van de bevrijding van Auschwitz, steeds was ik er als verslaggever getuige van. Tijdens mijn correspondentschap in Duitsland registreerde ik onder (heel veel) meer hoe de onbekende Angela Merkel naar het kanselierschap ijlde.”

In haar lezing zal ze stil staan bij de actuele politieke situatie in Duitsland, bij het vierde kabinet- Merkel, maar ook bij de opkomst van de populistische partij AfD. Hoe heeft die voet aan de grond kunnen krijgen in een land met zo’n belast verleden? Brandsma vertelt over het ‘nieuwe’ Duitsland, het Duitsland dat is ontstaan na de hereniging van West-Duitsland en de DDR. Ook gaat ze uitvoerig in op Angela Merkel, de Oost-Duitse domineesdochter: wie is ze eigenlijk, wat drijft haar en hoe kan het dat ze al zo lang bondskanselier is?

Van niet leden van Nut ‘t Hoogeland wordt een kleine vergoeding gevraagd.