Tientallen woeste autocrossers verzamelen zich voor gemeentehuis

UITHUIZEN - Tientallen autocrossers zijn donderdagavond naar de raadsvergadering van de gemeente Het Hogeland gekomen. De autocrossers zijn woest op de gemeente, nadat deze geen vergunning af wilde geven voor wedstrijden net buiten Winsum.

De gemeente weigert de organisatie, Autosport Groningen, een vergunning te verlenen voor de lokaal drukbezochte autocrosswedstrijden net buiten Winsum. Per wedstrijd komen tussen de twee- en drieduizend bezoekers op het terrein af.

In september 2018 vroeg de organisatie reeds een vergunning aan om in 2019 races te mogen houden. In november van dat jaar zouden ambtenaren van de toenmalige gemeente Winsum nog vol lof zijn geweest over de organisatie, veiligheid, geluid en tijdsplanning.

Onderzoek

Ondanks de aanvraag in september, had Autosport Groningen in januari echter nog niets weer gehoord over hun aanvraag, waarop de organisatie aan de bel trok bij de gemeente. In februari bleek vervolgens dat er extra ecologisch onderzoek moest worden gedaan. Inclusief de verplichte ter inzage legging zou dat betekenen dat het proces enkele maanden langer zou duren.

Dit zou betekenen dat de eerste twee wedstrijden van het jaar niet door kunnen gaan, terwijl dat voor de club juist de belangrijkste twee zijn.

Autosport Groningen is woedend over de gang van zaken. De voorbereidingen van de wedstrijden zijn al in gang gezet. Als dat niet doorgaat, gaat het de club ruim 15.000 euro kosten, is de verwachting. Autosport dreigt het hele evenement dan maar af te blazen.

Druk

Autosport Groningen zegt dat er nog een kleine kans is dat de wedstrijden alsnog doorgaan. Ze is bereid om extra aanpassingen te doen mocht dat nodig zijn. Om extra druk te zetten zijn tientallen autocrossers, met hun crossauto, naar de gemeenteraad gekomen.