Doop eerste elektrische inspectieschip bij Niestern Sander

FARMSUM - Het was dusdanig slecht weer dat de doop van het nieuwe inspectieschip van de provincie Groningen - de PW 18 - donderdag bij Koninklijke Niestern Sander in Farmsum onderdak moest gebeuren.

Het was niet vertrouwd om het elektrsiche schip met een kraan tewater te laten.. Deze officiële handeling werd uitgevoerd door doopvrouwe gedeputeerdeFleur Gräper-van Koolwijk van deprovincie Groningen. Het vaartuig vervangt het huidige schip, dat inmiddels 46 jaar oud is en destijds ook door dezelfde werf gebouwd werd.

Dit nieuwe inspectieschip is een Groninger primeur. Het is het eerste groene, volledig elektrisch aangedreven inspectievaartuig in Nederland. De installatie van een batterijpakket op een inspectieschip van een dergelijke grootte en vermogen is uniek. Daarnaast bezit het schip de nieuwste technische ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, zoals energiebesparing, gebruik van restwarmte, toepassing van duurzame hout- en verfsoorten en een stille elektrische motor.

Diverse Groningse onderaannemers en toeleveranciers uit het maritiem cluster waren bij de bouw betrokken voor engineering, het leveren van staal en het verzorgen van onderdelen van de machinekamer, navigatieapparatuur en reddingsequipment.

De provincie Groningen heeft ongeveer 143 km vaarweg in beheer. Het inspectievaartuig wordt gebruikt voor toezicht en handhaving, bij evenementen en begeleiding van speciale transporten over water in Groningen en Noord-Nederland.