Eerste N.A. de Vrieslezing over strijd 100 jaar vrouwenkiesrecht

WINSUM - De eerste N.A. de Vrieslezing is op zondag 31 maart om 15.00 uur in de voormalige synagoge. Spreker is historicus Femke Knoop, met als onderwerp: 100 jaar vrouwenkiesrecht.

Vele jaren stond de voormalige synagoge in Winsum bekend als het N.A. de Vriesgebouw. genoemd naar Nathan Albert (Nardus) de Vries, geboren in een joods gezin in Winsum. Nardus werd een gedreven S.D.A.P. politicus en werd na zijn verhuizing lid van de gemeenteraad in Groningen en later lid en gedeputeerde van de Provinciale Staten.

In 2010 is de voormalige synagoge gerestaureerd en teruggebracht naar de bouw uit 1879. De originele plaquette werd eveneens gerestaureerd en de naam N.A. de Vriesgebouw verdween. Met het instellen van een jaarlijkse N.A. de Vrieslezing wil men deze geboren Winsumer weer voor het voetlicht brengen.

In de lezing is er tevens aandacht voor Agnes de Vries-Bruins, echtgenote van N.A. de Vries. Ook zij was een gedreven S.D.A.P. politicus. Op 8 maart (internationale vrouwendag) werd bekend dat Agnes de Vries-Bruins als een van de 50 vrouwen een plaats heeft gekregen in de Groninger Vrouwengalerij, evenals Roosje Vos vakbondsleidster en politica. Beide vrouwen werden in 1919 geïnstalleerd als lid van de Provinciale Staten. In haar lezing zal Femke Knoop met name dieper ingaan op het leven van Roosje Vos.