40 Deelnemers grote voorjaarsschoonmaak Park Lauwersmeer

LAUWERSOOG - Boswachter Rinus de Jong mocht zaterdag zo’n veertig vrijwilligers verwelkomen bij Activiteitencentrum Lauwersnest in Lauwersoog voor de grote schoonmaakactie van Staatsbosbeheer en IVN Natuureducatie in Nationaal Park Lauwersmeer.

Voor het enorm grote gebied had de organisatie graag wat meer mensen gezien, maar het verwachte slechte weer werkte niet mee. Het bleef wel heel lang droog, maar de wind speelde de schoonmakers flink parten. Ieder jaar komt er veel zwerfvuil in het Lauwersmeergebied terecht. Los van het feit dat dit geen gezicht is, kan het zwerfvuil ook gevaarlijk zijn, met name voor dieren. Vogels en zoogdieren zien het afval soms voor voedsel aan en krijgen zo ongezonde hoeveelheden afval (vooral plastic) binnen. Via de spuisluizen komt het afval ook in zee terecht. Zo bereikt het uiteindelijk zelfs de meest afgelegen plekken in de oceanen.

De vrijwilligers hebben ook zwerfvuil opgeruimd op plekken die normaal gesproken voor het publiek afgesloten zijn. Na afloop was er een gezellige soepmaaltijd.