Literaire wandeling in Ulrum rond De Afscheiding

ULRUM - Marcel de Jong houdt in samenwerking met de Stichting Oude Groninger Kerken en Uitgeverij Passage rondwandelingen rond zijn roman De afscheiding in Ulrum. Zaterdag 16 maart om staat de tweede op het programma. De start is om 14.30 uur naast de kerk in gebouw Irene.

Afgelopen oktober verscheen de roman De Afscheiding van Marcel de Jong. Het is een meeslepend verhaal over de kerkstrijd in 1834 die totaal uit de hand liep. Een bizarre geschiedenis over de strijd tussen een strenggelovig volk en een liberale elite. Een strijd tussen arm en rijk, tussen kerk en staat. Maar het verhaal gaat ook over nu. Het laat je nadenken over de vrijheid van meningsuiting, godsdienst en onderwijs.

Tijdens die rondleiding en in Ulrum gaan deelnemers terug naar 1834. Men voelt dan hoe dapper De Cock en zijn aanhangers waren. En hoe belangrijk voor de Nederlandse geschiedenis. Men krijgt van de schrijver zelf uitleg over alle plekken die een rol hebben gespeeld tijdens de schermutselingen in Ulrum. Met een bezoek aan de kerk waar het allemaal gebeurde het allemaal gebeurde.

Aanmelden voor de wandeling gaat via de site van de Stichting Oude Groninger Kerken: groningerkerken.nl.

De rondleiding vond een keer eerder plaats. Vanwege het succes daarvan is nu en serie wandelingen gepland. De andere data zijn: 20 april, 25 mei, 13 juli en 17 augustus.