Geen nieuwe losloopgebieden honden in Het Hogeland

UITHUIZEN - Tijdens de raadsvergadering van Het Hogeland kwam Linda Visser (SP) met een motie om meer losloopgebieden in de gemeente in te richten. Op dit moment is er maar één, in Lauwersoog. In heel Nederland zijn er 465 losloopgebieden.

Honden moeten in Het Hogeland binnen de bebouwde kom zijn aangelijnd. Buiten de bebouwde kom is dat niet verplicht. Een losloopgebied, een gebied dat speciaal is aangewezen en ingericht om honden te laten spelen en loslopen, heeft volgens mevrouw Visser voordelen. De eigen inwoners hebben er plezier van en het zou ook toeristen met honden kunnen trekken.

Wethouder Harmannus Blok vindt het ‘op zich een sympathiek idee’, maar raadt de motie toch af. „Dit zou op dit moment niet onze hoofdprioriteit moeten hebben.” Alle collegepartijen steunen hem hierin. Mevrouw Visser vindt het jammer dat er niet gedacht wordt in ‘wat kan wel?’ Het is niet de bedoeling van wethouder Blok om een negatieve grondhouding uit te stralen, maar „we zullen, zeker in het begin, echt moeten prioriteren.”

Als de motie in stemming wordt gebracht is alleen de SP voor. Er komen dus voorlopig geen nieuwe losloopgebieden in Het Hogeland.

Lammert Zuiderveld