Basisschool ‘De Getijden’ schooldamwinnaar

Uithuizermeeden - Het regionaal schooldamkampioenschap van Het Hoogeland stond woensdag op het programma.

Dertien schoolteams uit Noord-Groningen, onderverdeeld in de categorieën algemeen (voor leerlingen van de groepen 6 tot en met 8) en welpen, gingen met elkaar de strijd aan om het kampioenschap en de kwalificatie voor de provinciale finale zaterdag 16 maart.

De ruim vijftig kinderen waren deze middag te gast in CBS ’De Noordkaap’ in Uithuizermeeden. Zoals al meerdere decennia gebruikelijk lag de organisatie van het jaarlijkse schooldamtoernooi bij de Provinciaal Groninger Dambond. In dat kader verwelkomde voorzitter Nico Werkman uit Baflo om twee uur de deelnemers en de talrijkebegeleiders en belangstellenden.

Wedstrijdleiding

PGD-jeugdleider Rudolf Schwab uit Westeremden, Nico Sikkema uit Warffum, Anko Sterenberg uit Uithuizermeeden en Klaas Tillema uit Uithuizen vormden samen de wedstrijdleiding. Tegen vijf uur waren de wedstrijden ten einde en werden de eindstanden bekend gemaakt, vergezeld van het uitreiken van de beschikbare prijzen.

In de groep ‘algemeen’ ging basisschool ‘De Getijden’ uit Pieterburen vanaf het begin op kop en deze voorsprong gaf dit team ook niet uit handen. Reeds in de voorlaatste ronde eiste deze ploeg -ongeslagen- al het regionaal kampioenschap op, een prestatie die men ook in twee voorgaande edities realiseerde. Met twee wedstrijdpunten minder volgde het viertal van de Togtemaarschool uit Bedum op de tweede plek, dat de onderlinge ontmoeting met 6-2 had verloren. Derde werd de Sint Walfridusschool uit Bedum, gevolgd door CBS ‘De Noordkaap’ en Basisschool ‘De Sterren’ uit UIthuizermeeden op een gedeelde vierde plek.

Uitslagen

In de welpencategorie was het tussen vier teams de gehele middag een nek-aan-nek races wie als sterkste uit de bus zou komen. Uiteindelijk werd dat het tweede team van de Sint Walfridusschool uit Bedum, dat een wedstrijdpunt meer vergaarde dan het thuisspelende kwartet van ‘De Noordkaap’. Derde in deze categorie werd titelverdediger ‘De Getijden’ uit Pieterburen. Vierde werd CBS ‘De Noordkaap’ 2 uit Uithuizermeeden, de Togtemaarschool Bedum vijfde, zes was ÇBS De Noordkaap 3 uit Uithuizermeeden, nummer 7 Sint Walfridusschool 1 uit Bedum en nummer 8 CBS ‘De Rank’uit Warffum.

Aan het slot van het toernooi waren er voor de beide kampioensteams bekers en medailles. Naast het binnenhalen van het kampioenschap ging het er ook om wie een kwalificatiebewijs voor de provinciale finale zaterdag 16 maart in Het Hogeland College in Warffum bemachtigden. De twee hoogst geëindigde scholen in beide categorieën kwamen hiervoor in aanmerking en de beide nummers drie staan voorlopig op de reservelijst. In de provinciale finale zijn scholen uit de gehele provincie vertegenwoordigd.