JongerenTop met 1000 deelnemers in Appingedam

APPINGEDAM - In het aardbevingsgebied wordt vrijdag 7 juni voor het eerst een JongerenTop gehouden. Die vindt plaats op het Burgemeester Welleman Sportpark in Appingedam.

Tijdens deze Top laten 1000 jongeren uit zes gemeenten in de leeftijd van 12 tot 17 jaar hun stem horen. De jongeren gaan op deze dag aan de slag met de toekomst van hun eigen omgeving. Wat is er nodig om een toekomst op te bouwen in het aardbevingsgebied, wat is al goed en wat willen deze jongeren anders, beter en mooier. Uit de Top, waar naar verwachting ruim 100 ideeën uit komen, zal een top tien van beste ideeën gekozen worden, door de jongeren zelf.

Samen met de jongeren worden de bestuurders en de andere betrokkenen in het aardbevingsgebied uitgedaagd om over een nóg verdere toekomst na te denken dan nu wordt gedaan en raken de ‘volwassen en professionele’ organisaties ook beter bekend met het netwerk waar jongeren zich in bevinden. Dit kan innovatie in het gebied versterken.

De top tien van de JongerenTop voeren de jongeren, de JongerenTop-ambassadeurs, organisaties en gemeenten uit, onder begeleiding van de organisatie van de JongerenTop.

Door het tekenen van een intentieverklaring op maandag 11 maart laten de gemeenten weten dat ze het gedachtegoed van de Top ondersteunen; jongeren laten meepraten en meebeslissen. Ook staat in de intentieverklaring dat de gemeenten bereid zijn om de ideeën die in de Top worden bedacht uit te voeren samen met de jongeren, daar waar mogelijk. De ondertekening van deze intentieverklaring vindt plaats om 16:30 uur bij DVC in Appingedam.

Het gaat om de volgende gemeenten: Appingedam, Delfzijl, Groningen, Het Hogeland, Loppersum en Midden-Groningen. De wethouders van de gemeenten zullen aanwezig zijn om te tekenen.