Uniek zonnepark Freek Sonneveld levert stroom

‘T ZANDT -Het Freek Sonneveld zonnepark in ‘t Zandt is vrijdag geopend en levert ook meteen stroom. De openingshandeling bestond uit het doorknippen van een lint door gedeputeerde Nienke Homan en Kayleigh Caspers en het onthullen van het naambord door wethouder Bé Schollema.

De naam is ontstaan toen de eerste schop de grond in ging in aanwezigheid van cabaretier Freek de Jonge. Die had het destijds over zijn college Sonneveld. Het leek energiecoöperatie Zonnedorpen een goed idee om beide namen te combineren tot een zonnig geheel.

Na een week met veel zonneschijn liet de zon het op de openingsdag een beetje afweten. De vele gasten stonden bijna te kleumen tijdens de openingstoespraak van voorzitter Patrick Caspers. Die verwees nog eens naar het unieke karakter van het zonnepark, waarbij geldt: niemand hoeft geld in te leggen, iedereen kan meedoen. Het park kan volgens hem dienen als blauwdruk voor andere zonneparken, overal in Nederland. Zonnedorpen is daarover ook al heel vaak benaderd.

Het park aan de Gerard van Damstraat is ook uniek door zijn geringe hoogte van slechts één meter, waardoor omwonenden er geen hinder van ondervinden. Er staan 1512 zonnepanelen opgesteld, die een verwachte opbrengst hebben 360.000 kWh per jaar.

Afnemers betalen geen inleg. Van de leveringsvergoeding worden rente en aflossing van de financiering betaald. Die financiering had nog wel wat voeten in aarde omdat traditionele geldverstrekkers als banken liever een hoger bedrag hebben uitstaan en veel zekerheden eisen. Via fondsen is het benodigde geld er gekomen.

Leden betalen in 2019 € 0,17 per kiloWatt, een paar cent minder dan bij ‘de concurrentie’. Dat kost hen een tientje per jaar. Die leden lopen geen financieel risico, de coöperatie heeft de aansprakelijkheid voor hen uitgesloten. Leden krijgen hun stroom van Energie VanOns, de eigen coöperatieve energiemaatschappij. Hierdoor is de levering van energie altijd gewaarborgd.

Zonnedorpen heeft intussen al meer duurzaamheidsplannen. Ze denken erover een serie zoutwaterbatterijen bij het veld te plaatsen. Hierdoor kan de stroom geleverd worden op momenten dat deze ook weer van het net afgenomen wordt. Verder willen ze zonnepanelen op boerderijdaken, mestvergisters op oude-NAM locaties en enkel elektrische auto’s verdeeld over de dorpen ‘t Zandtt, Leermens, Godlinze, Zeerijp, Garsthuizen en Zijldijk, waar de eden van de corporatie wonen.