Gronings sprookjesboek Fré Schreiber

MIDDELSTUM - Fré Schreiber presenteert op zaterdag 9 maart het Groningse sprookjesboek Pankoukwichtje.

Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan de Russische pianist Oleg Morozov, leerling Gronings van de auteur. Dat gebeurt om 16.00 uur in Op t Houkje, naast de Hoeksteenkerk, in Middelstum.

In het boek staan 50 sprookjes die in veertien dagen, bedacht en opgeschreven zijn door Fré Schreiber. Ze kwamen in zijn gedachten en hij moest ze direct opschrijven. Schreiber geeft Groningse les aan Morozov die sinds 2000 in Groningen concerteert, lesgeeft en dirigeert. Tijdens de lessen kwam de docent erachter dat sprookjes uitstekend lesmateriaal zijn om het Gronings onder de knie te krijgen. Sprookjes bestaan in alle talen maar hebben vaak dezelfde overeenkomst.

Op 16 maart wordt de tiende Dag van de Grunneger Toal gehouden in Groningen. Elk jaar staat Schreiber daar met een standje als Meester Kriet en geef altijd iets ‘vergees’ weg. Iets dat met de taal te maken heeft. Deze keer is dat dus zijn sprookjesboek Pankoukwichtje, gebonden en met prachtige illustraties van plaatjesmaker Hans Huisjes uit Groningen.

Het gaat Schreiber puur om de taal en om het plezier iets uit- en weg te geven.