Groninger borgenpad

Regio - Het Groninger Borgenpad is een cultuurhistorische, lange afstandswandeling. Het pad gaat langs alle 16 Groninger borgen en een aantal borgterreinen.

De wandeling telt 240 kilometer en is verdeeld in 20 etappes. Routebeschrijvingen en kaarten zijn gratis beschikbaar op de website groningerborgenpad.nl. De kaarten zijn ook tijdens de wandeling op de mobiele telefoon te raadplegen. De wandeling is beschreven in beide richtingen en kan naar eigen keuze worden gelopen van Nuis naar Wedde of omgekeerd.

De wandeling gaat door een gevarieerd landschap. Het coulisselandschap van het Westerkwartier, de weidsheid van het Hogeland met de maren en wierden, de verrassende veenkolonies en het bomenrijke Westerwolde. Op de website zijn historische achtergronden te vinden over de borgen, de bewoners van de borgen en de plaatsen waar de route doorheen gaat.

Het Groninger Borgenpad is een initiatief van Albert Buist en Ria Kroesen. Fervente wandelaars en Groningers en cultuurhistorisch geïnteresseerd. Beiden studeerden geschiedenis in Groningen. Het begon met de opmerking van iemand dat het jammer was dat Groningen geen kastelen had. „Ons antwoord ‘maar Groningen heeft toch de borgen’ leverde een vragende blik op. Dat was de aansporing om de borgen voor het voetlicht te brengen.

Zo ontstond het idee om de wandelschoenen aan te trekken en een lange afstandswandeling te ontwikkelen met als thema de Groninger Borgen. Na anderhalf jaar voorbereiding is het Groninger Borgenpad klaar om te worden gewandeld.