Theatervoorstelling van film ‘de Poolse Bruid’

Theatervoorstelling van film ‘de Poolse Bruid’

Toneelgroep ECHO en het Noord Nederlands Toneel presenteren in de zomer van 2019 de voorstelling De Poolse Bruid.

De voorstelling is te zien in rijksmonument ‘boerderij De Haver’ in Onderdendam, deze locatie wordt beschikbaar gesteld door Stiching Groninger Landschap. De tekst voor deze toneelbewerking is van Jibbe Willems.

In 1998 verscheen de film De Poolse Bruid, die film is inmiddels Cultureel Erfgoed. De Poolse Bruid won onder andere drie Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival 1998 en kreeg een Golden Globe-nominatie. De in vijftig landen vertoonde film is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit.

De kaartverkoop start 22 februari om 12.00 uur, er zijn tot en met 22 maart een beperkt aantal kaarten ter beschikking met een vroegboekkorting.

Over de voorstelling

Een Poolse vrouw ontkomt op het Groningse platteland aan haar Nederlandse pooiers. Gewond vlucht ze naar de boerderij van een stugge boer. Hij draagt haar naar binnen, geeft haar schone kleren en te eten. Tussen deze twee mensen, eilanden op zichzelf die elkaars taal niet spreken, ontstaat in gebaar en gebroken Nederlands toch een voorzichtig gesprek. Terwijl hij zich zorgen maakt over de toekomst van zijn boerenbedrijf, probeert zij zich een plek in zijn huishouden te veroveren. Ze maakt schoon, kookt en houdt hem gezelschap. Ze leren elkaar steeds beter kennen, er ontstaat een band die langzaam intiemer wordt. Maar de buitenwereld valt niet eeuwig op afstand te houden en het gevaar kruipt langzaam dichterbij.

Noord Nederlands Toneel

Het Noord Nederlands Toneel is één van de vier grote, door het rijk gesubsidieerde toneelgezelschappen van Nederland. Voorstelling van het Noord Nederlands Toneel toeren door heel Nederland en Vlaanderen. Naast de opdracht om voorstellingen te maken die naar de grote zalen van het land kunnen reizen heeft het Noord Nederlands Toneel ook een regiofunctie. Het Noord Nederlands Toneel werkt samen met lokale theatermakers om de verhalen uit de regio op het toneel te vertellen. Afgelopen jaar was dat onder andere de voorstelling GAS, een coproductie met Toneelgroep Jan Vos. Ook heeft het Noord Nederlands Toneel een langdurige relatie met Marcel Hensema.

Toneelgroep ECHO

tgECHO bestaat uit Lotte Dunselman en Anna Schoen (artistiek leiders en acteurs). Dunselman en Schoen studeerden beiden in 2004 af aan de Arnhemse Toneelschool ArtEZ. Ze komen voort uit de zogenaamde Arnhemse traditie waarbij de acteurs niet alleen spelen, maar ook zelf voorstellingen maken. Het duo maakt als tgECHO zaal- en locatietheater. Dunselman en Schoen maken gebruik van verschillende kunstdisciplines als muziek en beeldende kunst.

Het Groninger Landschap

Het Groninger Landschap beschermt landschap, natuur en erfgoed in de provincie Groningen. De organisatie wordt gesteund door meer dan 15.000 trouwe Beschermers. Sinds 2017 is Het Groninger Landschap eigenaar van drie rijks monumentale boerderijen: Plaats Melkema in Huizinge, Occo Reintiesheerd in Stedum en De Haver in Onderdendam. De boerderijen zijn overgenomen van de NAM en worden de komende jaren gerestaureerd.

Kijk voor meer informatie op de site www.nnt.nl/poolsebruid