Kunst “Route 99”

Regio - De ateliers van de negen deelnemende kunstenaars aan “Route 99” zijn vanaf zondag 24 februari weer elke laatste zondag van de maand open. Dit jaar tot en met zondag 30 juni.

In september volgen nog twee weekenden waarin ze, zoals elk jaar, gezamenlijk exposeren op een speciale locatie. Hans Sas, fotograaf, is de oprichter van de route en doet voor het 11e jaar mee.

De andere deelnemers zijn: Lea Laarakker, textielkunstenaar; Marjanne Sorgdrager, edelsmid; Sibrich Veenland, keramiek; Margreet Doornbos, beeldend kunstenaar; Flos Pol, beeldend kunstenaar; Aly van der Wal, schilderijen en grafiek; Ans Schuiling, beeldend kunstenaar; Noor Agter, ruimtelijk vormgeefster.

Laat u niet afschrikken door borden op de weg naar Aly van der Wals atelier. In tegenstelling tot wat op de borden staat is het atelier prima bereikbaar. Noor Agter doet voor het derde jaar mee aan de route. Op dit moment is ze bezig met een bijzonder project in Saaxumhuizen. Zeventien inwoners van 1 ½ tot 94 jaar oud én twee honden hebben geposeerd voor Noors camera. De foto's bewerkt ze tot silhouetten die daarna met een laserapparaat op ware grootte uitgesneden worden uit spaanplaat.

Gebroederlijk zullen de gelovigen en ongelovigen een mooi plekje voor de silhouetten uitzoeken in het karakteristieke kerkje van Saaxumhuizen. Eén van de deelnemers is de geboren en getogen Saaxumhuizer Willem Straat (zie foto), de anderen zijn later in het dorp geworteld geraakt. In mei zal het project feestelijk gepresenteerd worden als onderdeel van het 50 jarige bestaan van Stichting Oude Groninger Kerken.

Omdat de midzomer- en herfstmaanden wat bezoek betreft meestal rustig waren, hebben de kunstenaars besloten om hun ateliers dan gesloten te houden. (Op aanvraag is bezoek altijd mogelijk) Voordat u op weg gaat altijd even de website van 'Route 99' raadplegen, want soms zijn er ateliers gesloten door bijvoorbeeld openingen en exposities elders.