Verrassende winnaars WK Snertkoken en WK Stamppotkoken 2019

Bedum - Traditionele gerechten met originele ingrediënten waren de verrassingen van de 25ste editie van het Bauhaus WK Snertkoken en de 18 de editie van het WK Stamppotkoken.

" Traditioneel .... hemel op aarde .... lavas ... mooie smaak...het waren enkele aantekeningen van de jury bij de beste snert van de wereld. De jury had een moeilijke taak om uit 38 deelnemers een winnaar Snertkoken en een winnaar Stamppotkoken te kiezen. De culinaire hoogstandjes van de deelnemers lagen weer op een hoog peil. Dat bleek ook duidelijk uit de puntentelling, die erg dicht bij elkaar lagen. Zowel bij de professionele kok als de amateur kok.

Daarbij lag het accent van veel deelnemers te werken met regionale producten, waarmee een culinair topproduct kan worden bereid! Tot grote verrassing van de deelnemers en de vele bezoekers heeft de jury, na breed beraad, als Wereldkampioen BAUHAUS Snertkoken 2019 aangewezen Menthe Groefsema (45) uit Bedum met 163 punten. Menthe (kok) heeft op een traditionele manier , zoals oorspronkelijk werd gekookt, zijn snert bereid. Voor de derde keer kon Menthe de zilveren snertslaif in ontvangst nemen , die eerder in 2008 en 2014 won. Op de tweede plaats eindigde Henk Scherphof ( 71 ) uit Kloosterhaar met 162 punten. En op de derde plaats eindigde nog een Bedumer Sina de Haan (68 ) met 160.5 punten. Een Bedumer overwinning van een professionele kok en moeder.

Als Wereldkampioen Stamppotkoken 2019 heeft de jury Karin Keizer-Hoeksema ( 38 ) huisvrouw uit Aduard aangewezen met 170.5 punten. Karin kon de zilveren opscheplepel in ontvangst nemen door haar stamppot - een strudel met hete bliksem. Echt bijzonder oordeelde de jury. Op de 2de plaats eindigde John Spruit (51) kok uit Vriezenveen met 164,5 punten. En op de derde plaats eindigde Michel Rekers (42) kok uit Alkmaar met 159,5 punten.

Volgens Auke van der Velde ( 50), die namens de stichting Oud Hollandse Gerechten de leiding had, was deze Jubileum, de 25ste editie een heel bijzonder gezellig en sportief evenement in de keukens van het Alfa-college aan de Kluiverboom in Groningen.

“Dank zij de inzet van onze sponsoren, de organisatie laten zien dat er in Groningen op sportieve wijze door professionele koks en moeder de huisvrouw gestreden wordt om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel."

Tijdens deze Jubileum-editie heeft de bijschrijving plaats gevonden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Na jaren van gedegen voorbereiding onder leiding van projectleider Carin van de Wal werd de officiële bijschrijving ondertekend door Leo Adriaanse , directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en Max van den Berg , oud Commissaris van de Koning van Groningen en Henk van der Velde , voorzitter stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen .

Uit de brief van het Kenniscentrum: " Met genoegen deel ik u mee dat snert koken bijgeschreven kan worden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. U heeft duidelijk aangetoond dat snert koken voldoet aan de gestelde criteria en in het erfgoedzorgplan laat u zien dat u het erfgoed met behoud van kernwaarden toekomst wil geven. Snert koken heeft een lange historie. Er bestaan vele recepten die vaak binnen de familie worden doorgegeven en er komen ook steeds nieuwe varianten bij. Juist deze grote verscheidenheid aan recepten illustreert de dynamiek van dit levend erfgoed. het organiseren van het jaarlijkse WK SNERT koken is een middel om het erfgoed door te geven aan nieuwe generaties. Daarnaast biedt het WK ook een kans het snert koken te promoten en het bewustzijn rondom de traditie te vergroten."

Ter gelegenheid van deze inschrijving werd het Snertboek gepresenteerd , samengesteld door Carin van der Wal. " 25 jaar Snertkoken verdiend 25 Snertrecepten.