Annemarie Heite gaat voor Eerste Kamer

BEDUM - Annemarie Heite uit Bedum, één van de boegbeelden in de aardbevingsproblematiek, wil via de Provinciale Statenverkiezingen een senaatszetel in de Eerste Kamer zien te bemachtigen.

Ze wordt daartoe voorgedragen door Code Oranje, een partij die in vier provincies meedoet aan deze verkiezingen. Het is niet de eerste keer dat Heite de politiek in wil. Ze was jaren geleden betrokken bij de lokale partij Gemeentebelangen Bedum.

Heite is de afgelopen zes en een half jaar als ervaringsdeskundige zeer intensief betrokken geweest bij de aardbevingsproblematiek in Groningen. Haar gezin heeft meegewerkt aan de documentaire De Stille Beving, waarin te zien is hoe hun kop-hals-romp boerderij uit 1837 niet meer is te redden als gevolg van de aardbevingen.In diverse landelijke talkshows heeft ze de problematiek onder de aandacht proberen te brengen van de Nederlandse kijkers. Dat ging haar geel goed af.

Hoewel ze door Code Oranje, dat de democratie wil hervormen, is benaderd wil ze te boek staan als een onafhankelijke kandidaat die zeker aandacht gaat vragen voor de aardbevingsproblematiek. Met als oogmerk om aandacht te blijven vragen voor de noodzaak van een parlementaire enquête inzake Groningen. „Een van de belangrijkste doelstellingen voor Groningen hangt al ruim zes en een half jaar boven de markt,”weet Heite. „Herstel van het geschonden vertrouwen. Het is mijn overtuiging dat een belangrijkste eerste stap hierbij volledige transparantie aangaande het ‘overheidsfalen van on-Nederlandse proporties’ is.”