Eerste LNG-baggerschip Ecodelta diept Eemshaven uit

EEMSHAVEN - De Eemshaven wordt sinds dee week uitgediept door het eerste LNG-aangedreven baggerschip ter wereld, de Ecodelta.

De werkzaamheden zijn in gedeelten waar de meeste aanslibbing heeft plaatsgevonden, voornamelijk het Doekegatkanaal en de Beatrixhaven.

Uiteindelijk zal de hele haven weer op de gewenste diepte zijn. De werkzaamheden zijn naar verwachting na ongeveer anderhalve week gereed. De eerstvolgende baggercampagne vindt in oktober plaats.

De Ecodelta is een hypermodern baggerschip in eigendom van Bagger- en Aannemingsmaatschappij Van der Kamp uit Zwolle. De milieuvriendelijke aard van het schip maakt het in het bijzonder geschikt voor baggerwerkzaamheden, daar waar het extra wenselijk is om zo schoon mogelijk te werken, zoals het kwetsbare waddengebied bij de Eemshaven. De Ecodelta, een zogenaamde sleephopperzuiger, brengt het opgezogen slib naar vergunde locaties vlak buiten de Eemshaven waar het materiaal mag worden verspreid. Het schip is 134 meter lang en heeft een capaciteit van 6000 kubieke meter.