De Brullende Draak in Onderdendam

ONDERDENDAM - De Brullende Draak, de documentaire over het Groninger gasleed, is zaterdag 16 februari om 15.00 uur te zien in Dorpshuis Zijlvesterhoek in Onderdendam.

De film van regisseur Ronal Pras is opgenomen in Opwierde , Middelstum en Onderdendam. Die legt niet alleen de scheuren in de huizen bloot maar vooral de scheuren in de ziel van de bewoners in de aardbevingsregio. De brullende draak laat bijvoorbeeld zien hoe het is om afscheid te nemen van het huis waar lief en leed is gedeeld met een inmiddels overleden echtgenoot.

Hoe het is om te weten dat de hele kindertijd van je driejarig zoontje in het teken zal staan van schadeherstel. Hoe het is om gemeenschappen, waar de een wel een nieuwe woning krijgt en de ander niet, langzaam uit elkaar te zien groeien. En hoe die brullende draak diep onder de grond, wakker geschud door Shell, Exxon en de Staat der Nederlanden, een heel gebied heeft opgezadeld met slapeloze nachten, gezondheidsklachten en depressies.

Tegelijkertijd laat de film ook zien hoe bewoners de rug rechten en zelf het heft in eigen hand nemen om nieuwe hoop voor hun dorp te scheppen. Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid van de SP, is bij de vertoning aanwezig. De film is gemaakt op initiatief van de SP.