Lezing door Piet de Klerk (oud-ambassadeur mensenrechten) in bibliotheek Leens

Leens - Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 vertrok de Leenster zuster Ailke Westerhof met een “ambulancedienst” onder leiding van de jonge arts Arius van Tienhoven naar Servië, om oorlogsslachtoffers te gaan behandelen.

De Nederlandse artsen en verpleegsters maakten grote indruk met hun toewijding en vakbekwaamheid, en hebben onder moeilijke omstandigheden honderden militairen en burgers het leven gered. De gruwelen van de oorlogshandelingen, waarbij de Oostenrijkers illegale, explosieve kogels gebruikten en massamoorden uitvoerden onder burgers, zijn door van Tienhoven nauwgezet gedocumenteerd.

In het kader van de tentoonstelling “Een moedige meid in oorlogstijd” die thans over zuster Westerhof in de bibliotheek van Leens te zien is, houdt oud-mensenrechtenambassadeur Piet de Klerk een lezing waarbij hij ingaat op de vraag hoe deze gruwelen zich verhielden tot de regels over wat in oorlogsomstandigheden wel en niet is toegestaan, en op de ontwikkeling van het humanitaire oorlogsrecht.