Expositie in kloosterkerk Rottum

Rottum - In de kerk van Rottum exposeren Linda Bouter en TinyBouter-Snijders hun vrije werk: schilderijen, keramiek en gecombineerd werk.

In de voormalige openbare lagere school in Roodeschool, waar beide kunstenaars wonen en werken, hebben ze gezamenlijk een galerie en ateliers.

Ze laten zich in hun keramische werk inspireren door het Groninger land, terwijl in het tweedimensionale werk vooral de mens de boventoon voert. In de kerk van Rottum hebben ze een gevarieerde tentoonstelling samengesteld, op uitnodiging van de activiteiten/kunstcommissie van de kerk.

Beide kunstenaars zijn al jarenlang actief en exposeerden zowel in binnen- als buitenland. Dit jaar bestaat hun school precies 90 jaar en zijn ze opgeteld 90 jaar actief als beeldend kunstenaars (Tiny 55 jaar en Linda 35 jaar).

Deze expositie is de eerste van een reeks activiteiten in het kader van dat 90-jarig bestaan. Op verzoek van de exposanten zal zondag 17 februari Eltjo Dijkhuis, wethouder Kunst en Cultuur van gemeente Het Hogeland, het openingswoord voeren.

De band ‘It’s two AM, een project van Anieta Bloem en Menno Bouter, zal een aantal’ nummers ten gehore brengen. Anieta Bloem zingt en schrijft haar eigen teksten. Ze laat zich inspireren door de ervaringen uit haar leven. Menno Bouter, die de muziek componeert, begeleidt Anieta op gitaar. Wat hen beiden inspireert is het intuïtief muziek maken. De stijl van de muziek is soms wat bluesy, soms dromerig en dan weer funk. Daarna is de expositie dagelijks van 10 tot 17 uur te bezoeken en duurt tot en met 23 april.

Tiny Bouter

Tiny Bouter-Snijders (Amsterdam, 1938) maakt abstracte, monumentale keramische objecten. Wat haar vooral aantrok aan het Hogeland was de weidsheid, de luchten, de dijken met hun doorgangen, de stilte, maar ook het omgeploegde land in de winter. Dit alles heeft grote invloed op haar werk gehad.

Haar zelfgemaakte glazuren zijn een vak apart. Bergen met verschillende proeven, gestookt op verschillende temperaturen, brachten haar uiteindelijk het gewenste resultaat. Haar werk wordt na de eerste biscuit-stook geglazuurd en op 1180-1250 graden gestookt, afhankelijk van de kleur. Steengoedglazuren zijn meer met de klei verweven dan aardewerkglazuren, hoger gestookt en daardoor ook minder kwetsbaar. Haar reis naar Japan, waar ze werd uitgenodigd voor een keramiek-symposium, en waar ze 6 weken woonde en werkte heeft een grote invloed op haar werk gehad.

Naar mate ze ouder werd veranderde haar werk, werden de vormen groter, de huid van het werk minder glad en strak. Momenteel is ze geïnspireerd door de vormen van huizen en boerderijen en is dat het uitgangspunt van haar werk.

Linda Bouter

Linda Bouter (Rietveld Academie, Amsterdam) is eigenaar van Linda Bouter Art, waaronder LITI Galerie/Pottery en LITI Urnen en Gedenktekens vallen, alsook de webwinkel lindaBouterArtCards.

Linda begon als edelsmid/schilder, maar ontwikkelde zich daarnaast ook als keramiste. De afwisseling tussen schilderen en werken met klei is haar op het lijf geschreven en brengt haar veel inspiratie, waaruit onder andere het gecombineerde werk (keramiek op paneel) ontstond.

Juist omdat het schilderen eigenlijk heel meditatief is en het werken met klei heel aards, vult het elkaar goed aan. Dat is te zien als je de tijd neemt om haar verschillende werken te bekijken, alles heeft met elkaar te maken, ondanks de verschillende disciplines/uitingsvormen, en vormt tezamen één geheel.

Ook enkele van haar gedichten met beeld/foto en een aantal borden met kommen zijn te zien op de expositie. Linda en Tiny begonnen in het jaar 2000 met hun galerie met eigen vrije werk en maakten daarnaast laagdrempelig keramiek, zoals binnen- en buitenpotten, kaarsenstandaards, heksenhoedjes, klokken, schalen, reliëfs etceera, het zogenaamde wadden-keramiek. Daarnaast maakten ze gebruiksgoed.

Na een aantal jaren verschoven de gezamenlijke werkzaamheden zich steeds meer naar het vervaardigen van speciale urnen en gedenktekens in opdracht. Er ontstond tevens een urnenlijn. “Het maken van urnen in opdracht is iets heel speciaals. Samen met de nabestaanden wordt er naar aanleiding van een gesprek, of meerdere gesprekken, gezocht naar een vorm die past bij de overleden dierbare en de nabestaanden.

Naar aanleiding van een schets/schetsen wordt de urn handmatig opgebouwd, gedroogd, gestookt en uiteindelijk geglazuurd in een kleur die past bij de vorm en wens van de overledene/nabestaanden. Het is een kwetsbare en intieme weg die we met de nabestaande afleggen. Dat doen we met zorg, vakmanschap, betrokkenheid, inlevingsvermogen, respect en met liefde voor mensen en voor ons vak.” Bezoekadres voor de expositie is Kloosterweg 13 in Rottum.