Kromme Raken-ommetje voor Warfhuizen

WARFHUIZEN - Een luchtwachttoren, een oeroude begraafplaats en een ‘eigen’ pontje; het Kromme Raken-ommetje is in veel opzichten een ommetje met een bijzonder verhaal.

Vrijdag is de wandelroute geopend door Jacqueline de Milliano, directeur van Landschapsbeheer Groningen. De wandelroute bij Warfhuizen is maar een kleine zes kilometer, maar voert langs eeuwen cultuurgeschiedenis. Het Kromme Raken-ommetje bij Warfhuizen is het eerste Groninger ommetje dat een ‘eigen’ pontje heeft. Met behulp van vier lieren, twee op de kant en twee aan boord, kunnen wandelaars het pontje zelf bedienen. Het dorp dankt zijn bijzondere ommetje aan de samenwerking tussen Landschapsbeheer Groningen en de Sloepenloods in Zoutkamp.

Pontje

Landschapsbeheer was in het gebied al bezig met de aanleg van het wandelpadennetwerk Waddenwandelen. Door het ommetje aan dit project te koppelen, had de stichting de mogelijkheid een pontje te laten maken door de Sloepenloods in Zoutkamp. Dit re-integratieproject helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door ze in de praktijk op te leiden. Eerder maakte het project al replica van verschillende historische vissersschepen.

Geschiedenisles

Wie het ommetje bij Warfhuizen loopt, krijgt een boeiende geschiedenisles. Tijdens een groot deel van de route hebben wandelaars zicht op de Luchtwachttoren LWT 701. Tijdens de Koude Oorlog was dit één van de 140 wachttorens die werden gebruikt om vijandelijke Oostblok-vliegtuigen te spotten. Slechts enkele wachttorens overleefden de dooi na de Koude Oorlog in de jaren ’90 van de vorige eeuw. Historisch interessant is ook de oude begraafplaats Klein Maarslag. Onder de grafmonumenten uit de zeventiende eeuw liggen nog prehistorische graven. De plattegrond van het oude kerkje dat hier ooit stond, is nu met steengruis op het kerkhof aangegeven. Ook het Bos Abel Stok heeft een lange geschiedenis. De naam gaat terug tot de twaalfde eeuw.

Kromme Raken

Het bos is genoemd naar de toenmalige abt van het klooster dat een doorwaadbare plaats in de Kromme Raken onderhield. De verwilderde boomgaard is een paradijs voor tal van zoogdieren en vogels en daarmee ook voor de wandelaar van het Kromme Raken-ommetje. Het ommetje Warfhuizen is mogelijk gemaakt door de medewerking van de familie Dijkhuis-Dijksterhuis (eigenaren boerenlandpad), bijdragen uit het Europees Landbouw Fonds voor Plattelandsontwikkeling; Europa investeert in zijn platteland, de provincie Groningen, Waddenwandelen, Waddenfonds, gemeente De Marne, Rabobank Noordenveld West Groningen en door een bijdrage van Vereniging Dorpsbelangen Warfhuizen.