Aafke Samshuijzen wint regionale voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd in Uithuizen

Roodeschool - Aafke van SWS de Dobbe uit Roodeschool is de regionale winnaar geworden van De Nationale Voorleeswedstrijd. Zij maakt nu kans op een plek in de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. Bastiaan Littel van OBS Lydinge in Leens werd tweede en is daarmee reservekampioen.

‘De jury had het moeilijk maar Aafke las boeiend een indringend fragment voor met een mooie stem’ aldus juryvoorzitter Gonny Apol van Biblionet Groningen. De ander juryleden van deze voorronde waren Kunny Luchtenberg, schrijfster van Groninger kinderverhalen en Gerda Loode van de Culturele Raad Eemsmond.

Provinciale finale

Biblionet Groningen organiseert deze maand de regionale voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. In totaal strijden 152 schoolkampioenen tijdens de regionale voorronden om een plek in één van de twee halve finales. Daarvan stromen acht voorleeskanjers door naar de provinciale finale 19 april in VanBeresteyn in Veendam. Uiteindelijk lezen twaalf provinciale voorleeskampioenen tijdens de landelijke finale 22 mei in de schouwburg in Amstelveen voor uit hun favoriete boek. Ze strijden dan om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2019.

Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Vereniging Openbare Bibliotheken. In de provincie Groningen is de coördinatie van deze wedstrijd belegd bij Biblionet Groningen. Het doel van de wedstrijd is om kinderen te motiveren om te lezen en hen enthousiast te maken voor kinder- en jeugdboeken.