Omwonenden teleurgesteld over kap bomen op terrein 12 Hoven

Winsum - Het bos op het terrein van de 12 Hoven in Winsum is woensdag 30 januari grotendeels gekapt.

„Namelijk 3100 m2 bos en 15 solitaire bomen, twee jaar voordat met de bouw van de Tirrel gestart wordt”, zeggen buurtbewoners.

Omwonenden zijn teleurgesteld in de 12 Hoven en in de gemeente, laten ze weten. „Het was bekend dat het bosje geliefd was in de buurt. Buurtbewoners hebben alternatieven aangedragen om bomen te sparen en gevraagd de kap te beperken en uit te stellen en zo mogelijk bomen te verplanten. De verantwoordelijke partijen en Team4 Architecten hebben niets met deze verzoeken gedaan.”

„Omwonenden zijn vervolgens buitenspel gezet omdat er geen bezwaar mogelijk was op de kapmelding. Op de ochtend van de dag waarop de brieven van buurtbewoners op de agenda van de raadsvergadering stonden, zijn de bomen in hoog tempo gekapt. Buurtbewoners zijn verslagen en boos en vinden de manier waarop dit gebeurt onfatsoenlijk, lomp, laf en listig. Deze bomenkap was volgens hun onnodig rigoureus. Voor het voorbereidende bodemonderzoek is een dermate grote kaalslag namelijk helemaal nog niet nodig. Pas in 2021 wordt misschien gestart met de bouw. Project de Tirrel heeft met deze kap laten zien dat ze lak heeft aan omwonenden en aan de natuur en geen respect heeft voor bomen”, aldus de buurtbewoners.