Musea in Groningen ontvangen in 2018 meer dan 80.000 bezoekers

REGIO -Het jaar 2018 kan de boeken in als een goed jaar voor de Groningse musea. De meeste musea evenaren het resultaat van 2017 of ontvingen meer bezoekers. Sommige musea speelde de lange en hete zomer parten.

Zo noteerde het Stripmuseum in Groningen minder bezoekers. De gezinnen met kinderen, een belangrijke doelgroep voor het museum, lieten het die zomer wat afweten omdat zij bijvoorbeeld verkoeling zochten in het water. Ook de Menkemaborg in Uithuizen had last van de hete zomer. Doorgaans krijgt het museum in de maanden juli en augustus veel bezoek maar de tuinen rond de borg hadden in die maanden te lijden onder de droogte. Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum vermoedt eveneens dat in de maanden juli en augustus, doorgaans topmaanden, minder mensen het museum bezochten vanwege die inmiddels beruchte zomer.

Vieren

De oprichting van de Groningse Kunstenaarsvereniging De Ploeg in 1918 werd in verschillende musea gevierd zoals bij Landgoed Verhildersum in Leens. Bijna 6.000 bezoekers meer dan in 2017 bezochten het landgoed. Het museum verwoordt het zo: “Een uitschieter dit jaar was de door Arenda Ubbens samengestelde tentoonstelling ‘Kleurendrift, het land van de Ploeg’. Bezoekers kwamen van heinde en verre om de 30 schilderijen van de diverse Ploegschilders te bewonderen.

Ook Museum Slag bij Heiligerlee had iets te vieren. In 2018 werd 450 jaar na de beroemde slag uit 1568, waarmee de Tachtigjarige Oorlog werd ingeluid, herdacht. Dit leverde het museum bijna 900 bezoekers meer op dan het jaar daarvoor. Het er tegenover gelegen Klokkengieterijmuseum profiteerde mee, door een kleine 400 bezoekers meer te kunnen begroeten.

In de stad Groningen kunnen twee musea bijzonder tevreden terugkrijgen op 2018. Het GRID-Grafisch Museum ontving voor het eerst in zijn bestaan meer dan 10.000 bezoekers. “Een mijlpaal voor ons” jubelt de directeur. Het Groninger Museum is in stad en provincie vanouds het museum met de meeste bezoekers. Ook voor hen was 2018 een topjaar. Voor de tentoonstelling ‘LaChapelle – Good News for Modern Man’, de eerste grote solopresentatie in Nederland van de wereldberoemde fotograaf David LaChapelle, kwamen in 2018 de meeste bezoekers naar het Groninger Museum.

MuzeeAquarium Delfzijl was twee jaar gesloten en opende op 1 juni 2018 de deuren van een gloednieuw museum. “Er werd gehoopt op 10.000 bezoekers. De verwachtingen werden ruim overtroffen. Meer dan 20.000 bezoekers voor niet eens een volledig jaar wisten de weg naar het MuzeeAquarium te vinden.”

Museum Klooster Ter Apel heeft een goed jaar achter de rug met 25.231 bezoekers. Het museum heeft sinds kort een extra mogelijkheid om bezoekers te ontvangen: de Spieker. De Spieker is een soort informatiecentrum met informatie over de geschiedenis van het klooster, er worden oude filmpjes gedraaid van Ter Apel in de jaren vijftig en zestig, er worden oude foto’s geprojecteerd van het klooster en oud-Ter Apel en toeristische informatie over de kloosterenclave, het kloosterbos en Westerwolde. Het informatiecentrum ontving 10.241 bezoekers.

Ook kleinere musea timmeren aan de weg. Zo heeft het Abel Tasman Museum in Lutjegast meer bezoekers getrokken dan in 2017. Het museum denkt dat dat komt omdat het exposities op andere locaties organiseert en signaleert dat er provinciaal steeds meer belangstelling is voor de naam Abel Tasman. Het museum vermoedt dat ook de vriendschapsbanden tussen Nederland en volkeren aan de andere kant van de wereld de populariteit verklaren.

Museum Stoomgemaal Winschoten kan ook een plus noteren. De coördinator kan dat wel verklaren. “We richten ons tegenwoordig op groepen, die het bijgebouw kunnen gebruiken als vergaderruimte. Het gemaal is dan ook toegankelijk voor bezichtiging.”