Lezing door Karin Sitalsing over haar boek ‘Boeroes’

Vierhuizen - Een lezing door Karin Sitalsing over haar recente boek ‘Boeroes’ in de kerk van Vierhuizen zondag 10 februari om 15.00 uur. Toegang 5,00 euro inclusief koffie en thee

In ‘Boeroes’ is Karin Sitalsing op zoek naar het verhaal van haar voorouders, ‘witte Surinamers’, die bekendstaan als ‘Boeroes.’ Op 20 juni 1845 kwamen zo´n vijftig arme Nederlandse boerengezinnen aan in Suriname. Een van hen was een voorouder van Karin.

Deze in 1815 in Leens geboren Henderijkus Tammenga was bakker in Vierhuizen. Op de plek waar nu de molen staat, had hij eerder een roggemolen laten bouwen. Maar de zaken gingen slecht, Henderijkus liet zich omscholen tot godsdienstleraar en stapte met zijn gezin op een boot, het tropische avontuur tegemoet. Vruchtbare grond, ruimte, woningen, vee: alles zouden de kolonisten krijgen.

Maar toen ze aankwamen was er niets, behalve moeras, muggen en een allesverzengende hitte. Karin Sitalsing schrijft als freelance journalist voor onder meer Trouw, Panorama, Vrij Nederland en RTV Noord. Zij woont en werkt in Groningen.