De Afscheiding: Lezing en wandeling in Ulrum

ULRUM - In 2018 verscheen de roman De Afscheiding van schrijver/journalist Marcel de Jong. Het is de geschiedenis uit 1834 over deze kerkstrijd in Ulrum die totaal uit de hand liep. Dit vormt de aanleiding voor een aantal rondleidingen in Ulrum, onder leiding van de schrijver.

Tijdens de wandeling en de lezing gaan deelnemers terug naar de opwindende gebeurtenissen in 1834. Ze voelen dan hoe dapper De Cock en zijn aanhangers waren. En hoe belangrijk voor de Nederlandse geschiedenis. De eerste rondleiding vindt plaats op zaterdag 16 februari om 14.30 uur.

De Afscheiding begon in het dorp Ulrum. Een bizarre geschiedenis over de strijd tussen een strenggelovig volk en een liberale elite. Een strijd tussen arm en rijk, tussen kerk en staat. Maar het verhaal gaat ook over nu. Het laat je nadenken over de vrijheid van meningsuiting, godsdienst en onderwijs.

Het programma duurt 2,5 uur. Het bestaat uit drie onderdelen: een afscheidingswandeling door Ulrum, een rondleiding in de Catharinakerk en een lezing in gebouw Irene (Hendrik de Cockstraat 3 Ulrum). Na afloop is het boek te koop en signeert de auteur. Het startpunt is gebouw Irene.

Rondleidingen staan gepland op de volgende zaterdagen, altijd om 14.30 uur: 16 februari, 16 maart, 20 april, 25 mei, 13 juli en 17 augustus.

Aanmelden kan via: info@groningerkerken.nl.

Deze wandeling is een initiatief van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) en Uitgeverij Passage Groningen.