Jaap Nienhuis 50 jaar voorzitter Volksvermaken Usquert

USQUERT - De Vereniging voor Volksvermaken in Usquert heeft al 50 jaar dezelfde voorzitter, Jaap Nienhuis. De vereniging laat dit unieke gegeven niet ongemerkt voorbij gaan.

Op de algemene ledenvergadering van 7 februari 1969 is Jaap Nienhuis met algemene stemmen gekozen tot voorzitter en sindsdien oefent hij deze functie met verve uit. Volksvermaken – opgericht in 1837 - organiseerde toen al 132 jaar de Usquerder kermis, die destijds werd opgebouwd in de Raadhuisstraat. Het feest speelde zich toen nog af in de vele cafés die het dorp toen rijk was. Op zondagmiddag organiseerde de vereniging een variété-programma in de open lucht op ’t Hoogtje, waarvoor speciaal een podium werd opgebouwd. Wie wilde zitten, moest zelf maar een stoeltje meenemen. Na de matinee op zondagmorgen in het café was het voor velen een uitdaging om dit programma mee te maken. Creatief en inventief werden activiteiten op poten gezet en gedreven gepresenteerd door voorzitter Jaap Nienhuis.

De Oskerder kermis is inmiddels in een ander jasje gestoken: kermis en feesttent op ’t Hoogtje, de horeca in eigen beheer en de randactiviteiten ook op hetzelfde evenemententerrein.

In de loop der jaren zijn er door de vereniging vele activiteiten op poten gezet, zoals crazy races, oriënteringsritten, kinderspelen, ringsteken, kortebaan draverijen, noten schieten, kloksmeren, intocht Sinterklaas en de braderie op 5 mei. Sommige zijn na verloop van tijd weer van de kalender verdwenen, andere zijn blijven bestaan. Er zijn zelfs nieuwe organisaties ontstaan vanuit of door toedoen van de Vereniging voor Volksvermaken. Een tijdelijke club was de Vereniging 2000; vanaf 1994 kon men lid worden en sparen voor een grootse viering van de millenniumwisseling. Bijna heel Usquert deed mee en het werd een memorabel feest. Ruim 40 jaar geleden werd het Wielercomité opgericht, een zelfstandige stichting die jaarlijks de inmiddels befaamde wielerronde Rondom de Bult van Usquert organiseert.

De bezetting van het bestuur is identiek aan die van de vereniging voor Volksvermaken, dus ook hier nam Jaap Nienhuis het voorzitterschap voor zijn rekening. Jaarlijks bezoekt hij een aanzienlijk deel van de sponsors/premieschenkers om de wielerronde ook financieel rond te krijgen.

De stabiele factor in de vele activiteiten is nog altijd de - inmiddels 83-jarige - voorzitter Jaap Nienhuis, die zich onvermoeibaar inzet, materialen aansleept en op vele fronten zeer waardevol voor de vereniging is. Het bestuur hoopt voorlopig nog met deze unieke voorzitter door te gaan, onder het motto: ‘wie binn’n d’r nog lang nait zat van Jaap!