Manege Kloosterburen sluit tijdelijk de deuren na uitbraak van droes

Kloosterburen - Manege de Marneruiters in Kloosterburen sluit opnieuw enkele weken de deuren, na aanleiding van de uitbraak van een ziekte onder de paarden. Begin januari ging zij al dicht vanwege een verkoudheidsvirus.

Dit maal gaat het om een uitbraak van de ziekte droes. De manege laat weten dat twee paarden de symptomen van de ziekte hebben. Hierom zal de manege voor langere tijd niet toegankelijk zijn. De leden worden op de hoogte gebracht zodra het bedrijf weer open kan. Dit zal vermoedelijk nog wel even duren.

Droes

Droes is een zeer besmettelijke ziekte onder paarden. Wanneer een paard de droesbacterie heeft opgelopen, vermenigvuldigt deze zich in de lymfeknopen. Doordat dezen gaan ontsteken ontstaan er pijnlijke zwellingen. In veel gevallen blijft de ziekte beperkt tot de lymfeknopen in het gebied rond de keel.

In enkele gevallen verplaatst de bacterie zich echter door het lichaam. Dat wordt een zogenoemde verslagen droes en dan is de kans op herstel minimaal. Veel paarden zullen dan ook aan de gevolgen overlijden.

In welk stadium de paarden op de manege in Kloosterburen zitten is niet bekend. Het advies is om tot zes weken na herstel van de ziekte gesloten te blijven. Mochten de dieren in een weide hebben gestaan, kan deze tot zeker vier weken besmet zijn met de bacterie.