Opening tweede zonnedak E.I.K. in Rottum

ROTTUM - Bij akkerbouwbedrijf Mts. Smith Flipsen in Rottum is vrijdag een zonnedak van 756 panelen geopend.

De cöperatie E nergie I nitiatief K antens en omstreken heeft daamee een volgende stap afgerond in haar streven naar een gasloze en duurzame toekomst. Juni vorig jaar werd een gezamenlijke zonnedak van 120 panelen geopend. Nieuwe plannen voor een volgend zonnedak, opslag zonne-energie en een elektrische deelauto zijn inmiddels in voorbereiding.

Na het uitwerken van een oorspronkelijk idee uit 2013 ontstond in juni 2017 de coöperatie. E.I.K. en omstreken wil zeggen dat de dorpen Stitwerd en Rottum daarbij inbegrepen zijn.

De coöperatie heeft als doel de energietransitie te bevorderen om zo tot een energie-neutraal gebied te komen. Dit wordt gedaan door het stimuleren van besparingen in energieverbruik en het opwekken op duurzame manier van energie.

Voor een tweede keer werd samenwerking gezocht met een dakeigenaar en een groot-stroom-verbruiker. De openingshandeling werd verricht door Nienke Homan van de Provinciale Staten van Groningen, wethouder Kristel Rutgers van de gemeente Hogeland en Eric Bakker, penningmeester van coöperatie EIK e.o..

Het is een eerste grote mijlpaal voor EIK en Groningen op weg naar een totale energietransitie. Met het energie-rendabel maken van die grote daken kan de grootste capaciteit voor stroomopwekking verwezenlijkt worden. Daarbij gaat EIK voornamelijk uit van daken waarop de plaatsing van panelen direct gerealiseerd kan worden en waarvan de daardoor opgewekte stroom ook via het net vervoerd kan worden. De stroom door EIK opgewekt wordt geleverd aan Energie VanOns, een energiemaatschappij die als doel heeft dat alle door stroom opgeleverde gelden in het gebied blijft en niet elders naar aandeelhouders van projectontwikkelaars en grote maatschappijen.

Er zijn 6000 zonnepanelen nodig om aan de elektriciteit-wens van nu binnen het EIK gebied te voldoen. De coöperatie wil deze behoefte aan stroom binnen de komende 4 jaar verwezenlijken door zelf op te wekken en bezuiniging in verbruik te stimuleren.