Bibliotheken vieren De Nationale Voorleesdagen

Winsum - Van 23 januari tot en met 2 februari houden de bibliotheken van Biblionet Groningen De Nationale Voorleesdagen in de provincie.

Tijdens dit jaarlijkse voorleesfeest bruist het in de bibliotheken van de activiteiten waarmee het voorlezen aan jonge kinderen wordt gestimuleerd. Ook in de bibliotheken in de gemeente Het Hogeland staan verschillende activiteiten op het programma.

Actie in de hele provincie

Tijdens de Nationale Voorleesdagen maken alle bibliotheken van Biblionet Groningen een eigen prentenboek. Dit bijzondere prentenboek wordt in estafettevorm geschreven en getekend door kinderen die gedurende de Nationale Voorleesdagen de bibliotheek bezoeken. In de bibliotheken in de gemeente Het Hogeland kunnen kinderen tijdens openingsuren ook meewerken aan dit prentenboek. In alle bibliotheken wordt bovendien één tekening geselecteerd waar Biblionet Groningen een digitaal prentenboek van gaat maken. De lancering van dit digitale prentenboek is 1 februari.

Activiteiten Bibliotheken gemeente Het Hogeland

Tijdens De Nationale Voorleesdagen zijn er in de bibliotheek volop activiteiten. In de bibliotheken van Winsum, Bedum, Uithuizen en Leens kunnen peuters en kleuters genieten van de muzikale theatervoorstelling ‘Een huis voor Harry’ gemaakt door Stichting Pie en Raatje. Op de volgende dagen kunnen de kinderen deze voorstelling zien: Bibliotheek Winsum vrijdag 25 januari van 9.30 tot 10.00 uur; Bibliotheek Uithuizen vrijdag 1 februari van 10.00 tot 10.30 uur en Bibliotheek Leens woensdag 6 februari van 10.00 tot 10.30 uur.

In de bibliotheek van Warffum zijn peuters en kleuters woensdag 30 januari van 14.30 tot 16.00 welkom. Er wordt dan voorgelezen en aansluitend kunnen de kinderen zelf een vlinder maken. Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken, ook het bibliotheeklidmaatschap is voor kinderen gratis. Als een peuter of kleuter tijdens De Nationale Voorleesdagen lid wordt, krijgt het bovendien een cadeautje.

Prentenboek van het Jaar

Tijdens De Nationale Voorleesdagen staat het Prentenboek van het Jaar centraal. Dit jaar is dat Een huis voor Harry van Leo Timmers. Jeugdbibliothecarissen kozen dit boek uit het complete aanbod aan prentenboeken. Het Prentenboek van het Jaar 2019 gaat over Harry, een dikke kater met een klein hartje. Hij gaat liever niet naar buiten, want binnen is het veiliger. Tot Vera hem vraagt tikkertje te spelen. Dat wil hij wel. Maar hij raakt haar kwijt. Hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis? Tijdens onder meer het Voorleesontbijt wordt er voorgelezen uit ‘Een huis voor Harry.’