Lezing over jeugdboeken van El Pintor (1941-1943)

Winsum - Stichting Een Joodse Erfenis organiseert zondagmiddag 27 januari in samenwerking met het KinderBoekenHuis Winsum een lezing over de jeugdboeken van El Pintor. Spreker is Linda Horn.

Een aantal van de jeugdboeken van El Pintor bevindt zich in het KinderBoekenHuis in Winsum. El Pintor is een schuilnaam. Onder andere het Amsterdamse kunstenaarspaar Jacob Kloot (1916-1943) en de uit Rusland afkomstige Anna Galinka Ehrenfest (1910-1979) - beiden met Joodse wortels- was hier nauw bij betrokken. In de lezing zal Linda Horn verder ingaan op de vraag: Wie of wat was El Pintor?

Over deze vraag sprak zij eerder 21 april 2018 in het Joods Historisch Musem in Amsterdam. Dit ter gelegenheid van een studiedag rond Joods leven in kinderboeken van de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur (SGKJ).

Ook heeft zij onder meer onderzoek gedaan naar voorlichting aan jongeren over de Tweede Wereldoorlog in verschillende Europese landen en een boek geschreven over het schilderspaar Else Berg en Mommie Schwarz die volkomen vergeten waren, mede vanwege hun einde in Auschwitz. Voor het Joods Historisch Museum heeft zij daarna als gastconservator een overzichtstentoonstelling over dit schilderspaar gemaakt, die enorm veel succes had en waarmee de beide schilders enig recht is gedaan.

De locatie voor de lezing is de voormalige synagoge aan de Schoolstraat 24 in Winsum. Aanvang 15.00 uur. Entree 7,50 euro (inclusief koffie/thee/drankje). Reserveren wordt aanbevolen en kan via info@sjoelplein.nl.