Opening zonnedak

KANTENS - In 2013 ontstond vanuit verschillende bewoners uit Kantens, Stitswerd en Rottum het idee om samen toe te werken naar energie-neutrale dorpen.

Een initiatief dat voor een belangrijk deel ontstond vanuit de behoefte van bewoners om zelf de regie te nemen in het vinden van mogelijke oplossingen in het kader van de aardbevingsproblematiek. Doel: Zo snel mogelijk van het gas af.

Na een succesvol educatief project in samenwerking met basisschool de Klinkenborg om dit plan zo breed mogelijk te delen met alle bewoners van de drie dorpen is in juni 2017 Cooperatie EIK e.o. (Energie Initiatief Kantens) opgericht.

De tweede actie van EIK was het organiseren van het eerste gezamenlijke zonnedak van 120 panelen. Dat hebben 18 bewoners uit Kantens en Stitswerd door hun participatie mogelijk gemaakt. Dit dak werd geopend in juni 2018.

Nu staat de cooperatie vlak voor de afronding van een volgende stap in haar streven naar een gasloze en duurzame toekomst. Vrijdag 18 januari om 15.00 uur wordt een zonnedak van 756 panelen geopend. Resultaat van een succesvolle samenwerking met akkerbouwbedrijf Mts. Smith Flipsen.

Nieuwe plannen voor een volgend zonnedak, opslag zonne-energie een elektrische deelauto zijn inmiddels in voorbereiding