Tien nieuwe interactieve routes Waddenland

KLEIN WETSINGE - In het kerkje van Klein Wetsinge is dinsdag het officiële startschot gegeven voor het ontwikkelen van tien interactieve thematische routes in de regio Waddenland.

Provincie Groningen heeft eerder kenbaar gemaakt dat zij de door Stichting Promotie Waddenland en Knowlogy ingediende subsidieaanvraag voor thematische routes gehonoreerd heeft. In 2019 zullen vier nieuwe wandelroutes, vijf fietsroutes en een vaarroute het licht zien, die de bezoeker de regio op unieke en vernieuwende wijze laat ontdekken.

Alle routes hebben een centraal thema, die een impuls geven aan de wijze van beleving van de regio.Het verdwenen land’, de Kerstvloed, cultuur, religie en tuinen zijn daar voorbeelden van. Het verhaal van elke route wordt ondersteund aan de hand van de nieuwste multimediatechnieken.

De smartphone wordt hierbij een persoonlijke gids die je langs de route leidt en je attendeert, in tekst, beeld en geluid, op wetenswaardigheden en bezienswaardigheden. Daarnaast is je smartphone hét venster tot het verleden. Via Augmented Reality komen voormalige artefacten en gebouwen weer tot leven. Zo zie je bijvoorbeeld in een weiland weer de oude borg die er vroeger was, je maakt er een wandeling door en voert eventuele opdrachten uit. Je beleeft hoe de mensen toen leefden.

Alle 85 toeristische ondernemers die deelnemer zijn van Promotie Waddenland maken onderdeel uit van een of meerdere routes. Zij zullen betrokken worden bij de inhoud en totstandkoming van de routes. Hierdoor zijn zij medeverantwoordelijk voor de kwaliteit van de routes en worden derhalve ambassadeur.

Door in te zetten op een sterke koppeling tussen toerisme en de culturele en landschappelijke rijkdom en diversiteit van de provincie, beogen de Provincie Groningen, Stichting Promotie Waddenland en Knowlogy meer bezoekers aan te trekken en hen langer te laten verblijven. Hiermee kan het toeristisch potentieel van de regio beter benut worden.