Open dagen 30 jaar Boekbindatelier Wim Gremmen

STEDUM - Boekbindatelier Wim Gremmen bestaat dertig jaar. Gedurende het gehele jubileumjaar worden verschillende activiteiten georganiseerd en projecten uitgevoerd. De eerste twee weekenden van januari staan tijdens open dagen in het teken van een kleine terugblik.

In de Boekwerkplaats is dan een overzicht te zien van een aantal bijzondere projecten, zoals de N8W8 en Blik naar Binnen.

Wim Gremmen begint in 1989 op een bovenkamer in Beijum met zijn boekbindatelier waarin hij zich vooral richt op kleine oplagen handgebonden boeken en kartonnage. In de loop der jaren worden de werkzaamheden uitgebreid en wordt er veel meer gemaakt dan alleen boeken.

Het atelier verhuist naar Stedum en wordt in 2002 uitgebreid met de Boekwerkplaats, een cursusruimte waar Wim Gremmen zijn kennis graag overdraagt aan mensen die alle aspecten van het boekbinden willen leren kennen.

Wim Gremmen experimenteert graag met technieken, nieuwe materialen en in de samenwerking met anderen. Naast werken in opdracht, ontwikkelt hij daarom ook met partner Susanna Lemstra steeds vaker eigen projecten. Soms in samenwerking met kunstenaars en vaak voor de kinderen in het dorp.

Het eerste project is ‘Rimkes in Stedum’ – een boekje met gedichten van Tiny Velthuis en aquarellen van Miriam Geerts, gevolgd door ‘Het Beest eet Room’ waarbij de Stedumer kinderen hun kijk op dieren geven in schilderijen en gedichten. De ‘N8W8’ – met Miriam Geerts en Janna Bathoorn – wordt een levend schilderij gevuld met kinderen uit Stedum. De Klaaikloet en Blik naar Binnen zijn projecten waarin wordt samengewerkt met kunstenaars. Daarnaast zijn bijzondere werken te zien die gemaakt zijn in internationale projecten zoals Grensland.

Een selectie van de projecten en werken is te zien tijdens de open dagen op 5,6 en 12, 13 januari,steeds van 13.00 tot 17.00 uur in de Boekwerkplaats aan Hoofdstraat 45 in Stedum.

Boekendokter

Wim Gremmen heeft de afgelopen dertig jaar natuurlijk ook veel oude boeken onder handen genomen. Voor een eigenaar heeft een bepaald boek zoals een bijbel of kinderboek vaak een bijzondere emotionele waarde. Is het beschadigd, dan wil men dat graag goed en vakkundig laten maken. Maar kan dat ook? Tijdens de open dagen kunnen bezoekers terecht bij Wim Gremmen voor een vrijblijvend boekenconsult: kan het boek gemaakt worden en wat gaat het kosten?

Natuurlijk kunnen bezoekers tijdens de open dagen ook kennis maken met het nieuwe aanbod cursussen en workshops. Op het programma staat onder andere de workshop ‘Herinneringsboek’. Een soort verzamelboek waarin diverse technieken en vormen bij elkaar komen. De workshop ‘Karakuri’ is ook voor Wim Gremmen een nieuwe uitdaging. Karakuri is Japans en betekent: mechanisch apparaat om iemand te verrassen. Het impliceert verborgen magie, of een element van mysterie.

Meer informatie is te vinden op: www.boekwerkplaats.nl en www.boekbindatelier.nl.