Burgemeester Het Hogeland pleit voor samenwerking met inwoners

UITHUIZEN - Burgemeester Henk Jan Bolding woont weliswaar in Glimmen, maar hij kent Het Hogeland van tochten op zijn racefiets. Dat vertelde hij in zijn toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie bij Werkplein Ability in Uithuizen.

„Dat Hogeland heb ik leren koesteren. Een schitterend, karakteristiek gebied met een heel eigen, uniek karakter.” Hij is niet de enige die er zo over denkt. Om dat te illustreren citeerde hij een gedeelte uit het gedicht Hoogeland van voormalig dijkgraaf Alfred van Hall.

Het Hogeland is een gemeente „met een onwaarachtig potentieel, maar ook een gemeente die uitdagingen te wachten staat.” De gevolgen van de aardbevingproblematiek zijn divers en complex. „Meer gemeentelijke bestuurskracht is een belangrijke voorwaarde om gedupeerden te ontzorgen, perspectief te bieden en hun toekomst zeker te stellen.” De burgemeester is van plan om Eric Wiebes, de verantwoordelijke minister, op korte termijn uit te nodigen, want het is „volstrekt onacceptabel dat de bewoners van de bevingsregio al jarenlang in onzekerheid verkeren.”

Het is een wrange constatering dat de bevoegdheden van de gemeente in dezen beperkt zijn. „Wij zijn overgeleverd aan de grillen van andere partijen.”

De gemeente wil ook investeren in leefbaarheid, in krachtige, zelfbewuste, dynamische gemeenschappen. „Dat doen we samen met u. Met uw buurt, uw dorp. Met iedereen die behept is met de ‘Kop-der-veur-mentaliteit’, die tekenend voor deze regio is.” De nieuwe gemeente en het gemeentebestuur willen benaderbaar zijn. „Ruimte geven aan uw initiatieven. Ruimte geven aan uw ideeën.” Burgemeester Bolding hoopt op een goede samenwerking van bewoners en bestuur.