Sterkste daling aantal gemeenten sinds 2001

GRONINGEN - Nederland telt sinds 1 januari 2019 355 gemeenten, 25 minder dan een jaar eerder. Deze daling is de grootste sinds 2001 en is het gevolg van 12 gemeentelijke herindelingen. Daarbij waren 37 gemeenten en ruim 900 duizend inwoners (begin oktober) betrokken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

Herindelingen kunnen verschillende vormen hebben. Gemeenten kunnen samengaan tot een gemeente met een nieuwe naam. Aldus ontstaan in 2019 Noardeast-Fryslân, West Betuwe, Vijfheerenlanden, Hoeksche Waard, Molenlanden, Altena en Beekdaelen.

Als gemeenten geheel opgaan in een andere blijft 1 bestaande naam ongewijzigd. Op deze manier gaan Ten Boer en Haren op in Groningen, Haarlemmerliede in Haarlemmermeer en Noordwijkerhout in Noordwijk.

Gemeenten kunnen ook worden opgesplitst en ondergebracht bij meerdere andere gemeenten. Dat is het geval bij Winsum, dat wordt ondergebracht bij de nieuwe gemeenten Het Hogeland en Westerkwartier.

Minder kleine gemeenten

Door herindelingen daalt het aantal gemeenten met minder dan 25 duizend inwoners tot 36 procent in 2019. In 1999 was dat nog 69 procent.

5 van de gemeenten die herindelen tot een grotere hebben minder dan 10 duizend inwoners. Het gaat om Ten Boer, Ferwerderadiel, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Onderbanken en Strijen.

Sinds dit jaar zijn er meer gemeenten met 25 duizend tot 50 duizend inwoners dan gemeenten met minder dan 25 duizend inwoners.

Het Hogeland in top-3

In 2018 waren Súdwest-Fryslân, Noordoostpolder en Hollands Kroon de gemeenten met de grootste landoppervlakte. Dit verandert doordat Bedum, Eemsmond, De Marne en het grootste gedeelte van Winsum samengaan tot de gemeente Het Hogeland, die de 1 na grootste landoppervlakte van Nederland zal hebben.

De nieuwe top-3 wordt dan: Súdwest-Fryslân, Het Hogeland en Noordoostpolder.

Op de top-3 van kleinste gemeenten hebben de herindelingen geen invloed. Deze top-3 zal blijven bestaan uit Westervoort, Oegstgeest en Krimpen aan den IJssel.