DelfSail strikt 2 Poolse schepen

Delfzijl - DelfSail heeft opnieuw twee schepen weten te contracteren. Het gaat om de Poolse schepen STS Fryderyk Chopin en de STS Pogoria.

Beide schepen zijn ontworpen door de Poolse nautische architect Zygmunt Choren. De 55,5 meter lange brik Fryderyk Chopin is het jongste schip van de Poolse Tall Ships. De driemast barkentijn de STS Pogoria is 48 meter lang en is het vlaggenschip van de Sail Training Association Poland in Gdansk. DelfSail wist eerder al de Santa Maria Manuela, de Halve Maen, de Dar Młodzieży, Statenjacht de Utrecht, de Christian Radich, de Thalassa, de Gulden Leeuw, de Mir, de Wylde Swan, de Atyla, de Kapitan Borchardt, de Statsraad Lehmkuhl, de Nao Victoria en de Earl of Pembroke te contracteren.

Fryderyk Chopin

De STS Fryderyk Chopin, vernoemd naar de Poolse pianovirtuoos, is het jongste schip van de Poolse Tall Ships. Ze is ontworpen door architect Zygmunt Choren, dezelfde architect die ook de Russische Mir, de Poolse Dar Młodzieży, en de Poolse STS Pogoria heeft ontworpen. De Fryderyk Chopin is een 55,5 meter lange brik met 2 vierkant getuigde masten en stagzeilen. Ze is gebouwd tussen 1990-1992 op de Dora werf in Gdansk, maar tegenwoordig is haar thuishaven het Poolse Szczecin. Rond de eeuwwisseling werd het schip getest in extreme omstandigheden toen zij nabij Kaap Hoorn voer in Zuid-Amerika. Het schip is vooral bekend vanwege het opleiden van jongeren tijdens het Class Afloat-programma. De Fryderyk Chopin is een graag geziene gast. De crew, gekleed in rood-blauw gestreepte polo's, zorgt altijd voor veel muziek, ambiance, dans en zang.

Pogoria

De STS Pogoria is een Poolse barkentijn gebouwd op de beroemde Lenin Werf in Gdansk en werd in 1980 te water gelaten.  Het heeft een lengte van 48 meter. De STS Pogoria is een regelmatige deelnemer aan de Tall Ships Races en andere internationale evenementen. Ze is gebouwd voor de Iron Shackle Fraternity, een marine educatie programma, gesponsord door de Poolse Nationale televisie in samenwerking met de huidige kapitein Adam Jasser. Momenteel wordt het schip geëxploiteerd door de Sail Training Association Poland. Hoofddoel van het schip is het bieden van training aan jongeren. Er kunnen maximaal 50 personen aan boord tijdens de zeiltochten. In 2009 raakte het schip zwaar beschadigd toen twee lasverbindingen braken waardoor twee van de masten het begaven. Het schip was toen onderweg naar Sint-Petersburg, Rusland.