Lezing bij Historische Kring De Marne over expeditie Spitsbergen

WEHE-DEN - HOORN - Prof. dr. Louwrens Hacquebord houdt donderdag 31 maart een openbare lezing over de klimaatexpeditie naar Spitsbergen bij de Vereniging Historische Kring De Marne, in café-restaurant Hoornster Til te Wehe- Den Hoorn, om 20.00 uur.

Afgelopen zomer vertrokken enkele tientallen Nederlandse onderzoekers naar Spitsbergen om daar onderzoek te doen naar de gevolgen van klimaatsveranderingen. Het onderzoek vond plaats op Edge-eiland, een eiland in het oosten van de Spitsbergen-archipel. Op dit hoog-arctische eiland hebben Nederlanders een lange onderzoekstraditie. In 1968-1969 overwinterden vier jonge Nederlandse onderzoekers op Kapp Lee, de noordwestelijke punt van het eiland, in een door henzelf gebouwd station. Zij wilden onderzoek doen naar de situatie van de toen nog bejaagde ijsberen. Samen met Noorse collega’s merkten en onderzochten zij die winter ijsberen. Mede door dat werd jacht op de ijsbeer op Spitsbergen in 1974 verboden. In 1977 keerden enkele onderzoekers terug naar het eiland. Ze knapten het station op en deden vanaf dat moment iedere zomer veldonderzoek. Zo werd een meerjarig onderzoeksprogramma uitgevoerd waarin de vegetatie op het eiland werd gekarteerd, de dieren en paddestoelen geinventariseerd en bodemmonsters onderzocht. Het onderzoek duurde tot 1987, want in dat jaar werd een van de onderzoekers door een ijsbeer gegrepen. Het liep gelukkig goed af, maar het betekende wel het einde van het onderzoek.

Kartering

De kartering heeft geleid tot een voor Spitsbergen unieke landschapsecologische kaart van het eiland die afgelopen zomer gebruikt is voor vergelijkingsonderzoek. Bovendien waren er volledige inventarisaties van paddestoelen, tellingen van rendieren en zeevogels. Deze meerjarige gegevens zijn zeldzaam in de Arctis en konden afgelopen zomer gebruikt worden om de effecten van klimaatsveranderingen in het poolgebied te bestuderen. Bovendien werd op een van de gletsjers een automatisch weerstation geplaatst waardoor alle veranderingen op en rond de gletsjer in Nederland afgelezen kunnen worden. Prof.dr. Hacquebord, geograaf en archeoloog en een van de deelnemers aan de expeditie, werkt al vijfendertig jaar in het poolgebied. Hij schreef daarover een boek, dat in januari 2015 uitkwam en inmiddels al vier drukken beleefde. Het boek Wildernis, Woongebied en Wingewest was bovendien genomineerd voor de Jan Wolkersprijs voor het beste natuurboek van 2015. Het boek is na afloop van de lezing verkrijgbaar.