Minder onveilige huizen dorpen Winsum

Winsum - Er zijn woensdag minder waarschuwingen uitgedeeld aan huiseigenaren in de dorpen rond Winsum die de zaken inbreektechnisch niet op orde hadden.

Een groep van 18 collegeleden, raadsleden en ambtenaren van de gemeente Winsum heeft samen met de politie een bezoek gebracht aan diverse dorpen in de gemeente Winsum. Tijdens wandelingen door Adorp, Sauwerd, Baflo, Ezinge en Winsum werd in kleinere groepen gekeken welke woningen, schuren, garages, ramen en deuren makkelijk te betreden waren. Bij het aantreffen van onveilige situaties werd dit jaar een flyer overhandigd of in de bus gedaan. Afgelopen jaren werden witte voetjes achtergelaten. In totaal werden er 50 flyers uitgedeeld. Op de flyer staan maatregelen die de bewoner kan nemen om de kans op inbraak te verkleinen. Het gaat dan vaak om relatief eenvoudige maatregelen, zoals waardevolle dingen uit het zicht leggen en het wegzetten van attributen in de tuin die inbrekers kunnen gebruiken. Dit jaar zijn er minder flyers uitgedeeld dan witte voetjes in voorgaande jaren. Het lijkt erop dat inwoners bewuster zijn geworden om eventuele inbraken te voorkomen. Ten opzichte van drie jaar geleden is in Winsum een duidelijke verbetering te zien. Tijdens de wandeling is veel contact gezocht met inwoners. Er werd ook een bezoek gebracht aan zeven woningen van slachtoffers van recente inbraken. Dit werd door zowel de deelnemers als bewoners als erg positief ervaren.

Veel open ramen

In de diverse dorpen werden relatief veel openstaande ramen aangetroffen. Ook staan er nog te vaak materialen in achtertuinen die bruikbaar zijn om binnen te komen. Er werd bijvoorbeeld een ladder gezien. Daarnaast stonden er containers naast platte daken, waardoor het voor inbrekers erg eenvoudig is om binnen te komen.