Oefenen in de wijk in Kruisweg druk bezocht

WEHE-DEN - HOORN Blusgroep Wehe-den Hoorn heeft bij wijze van oefening een woningbrand geblust in een leegstaande woning aan de Lewestraat 21 in Kruisweg.

“Oefenen in de wijk” is een nieuwe manier om inwoners van een bepaalde wijk te betrekken bij een oefening en op die manier meer te vertellen over de gevaren van brand. De brandweer heeft van tevoren de omwonenden uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Na afloop spraken de buurtbewoners met brandweervrijwilligers over brandveiligheid in en rondom het huis. De oefening is druk bezocht. Veel mensen waren nieuwsgierig en vonden het een interessante avond. “Ik vond het erg leerzaam. Ik begrijp nu nog beter dat een rookmelder levens kan redden. Vooral voor mijn kinderen is het belangrijk dat ik het goed regel!” zei een inwoner. Naast het zo snel mogelijk blussen van branden richt de brandweer zich ook op preventie van brand.

Bewust maken

Brandweer Groningen zet zich in om inwoners en bedrijven ervan bewust te maken wat de gevaren zijn van brand en wat je zelf kunt doen om brand te voorkomen. Mensen die willen weten of ze het thuis goed voor elkaar hebben doen de brandveiligheidscheck. Rookmelders voorkomen de brand niet maar zijn wel van levensbelang. Ze geven je namelijk meer tijd om te vluchten. Kostbare tijd, want in de praktijk heb je slechts 3 minuten vanaf de start van de brand om te vluchten. Daarbij slaapt je neus ’s nachts ook en word je niet wakker van een rooklucht. Het is zinvol om in de vluchtroute meerdere rookmelders te hangen en ze te koppelen. Meer info is te vinden op http://brandweergroningen.nl/brandveiligheid/brandveiligheidscheck . Om ook in de toekomst brandweerzorg te kunnen blijven bieden, zoekt cluster ’t Hogeland brandweervrijwilligers. Het gaat om de posten: Bedum, Ten Boer, Winsum, Wehe-den Hoorn, Baflo en Zoutkamp. Voor meer informatie: www.brandweergroningen.nl/vrijwilliger.